Serialul „Squid Game” a devenit cel mai vizionat produs TV din istoria postului Online Cinema Netflix. De câteva săptămâni acesta se clasează pe locul întâi în mai mult de 80 de țări din întreaga lume, fiind vizionat de peste 110 milioane de utilizatori.
În pofida succesului răsunător, serialul trezește îngrijorări în rândul părinților, dar și printre psihologi. Mai mult decât atât, în unele țări, producția cinematografică riscă să fie interzisă din cauza scenelor de violență pe care le conține.
Solicitat de reporterul CURENTUL, psihologul, psihoterapeutul și fondatorul Centrului de Cercetării Științifice în Psihologie, Ștefan Popov, ne-a explicat motivul pentru care „Squid Game” a devenit atât de popular și a argumentat dacă vizionarea acestuia este periculoasă pentru copii și adolescenți.
„Impactul serialului „Squid Game” la nivel social ne dezvăluie mai multe despre conflictele latente ale societății în care trăim, iar popularitatea sa nu se datorează scenelor de violență, oarecum „spectaculoase”, dar al faptului că spectatorii se regăsesc în conflictele și dramele prin care trec personajele, conflicte legate de competiție, nedreptate și inegalitate socială, practic din aceleași motive similare pentru care și filmul „Joker” a devenit foarte popular”, spune specialistul.
Potrivit lui, semnificația și impactul filmului asupra societății este oarecum diferit în funcție de vârstă.
„În general, pentru copii orice film cu scene violente poate genera probleme emoționale și de comportament. Copilul tinde să imite aproape orice comportament, fără o reflecție critică sau morală, iar dacă observă mai multă violență fizică, atunci există mai multe șanse ca și copilul să recurgă la violență fizică atunci când se simte frustrat.
Cât privește „Squid Game”, filmul nu este atractiv pentru copii datorită scenelor de violență sau al mesajelor implicite ale filmului, dar întrucât filmul a devenit atât de popular este și o probabilitate mai mare ca un copil nesupravegheat să se întâlnească cu acest film, iar intriga este creată mai curând de cuvântul „Game”, cu atât mai mult că scenele din film sunt inspirate din jocurile pentru copii.
În acest sens, există riscul ca copiii să perceapă aceste scene de violență ca simple jocuri, mai cu seamă că copilul încă nu are bine dezvoltată o concepție conștientă despre viață și moarte și își poate imagina că omul poate reînvia din acest joc printr-o simplă magie”, susține Ștefan Popov.
Ce ține de adolescenți, ei sunt deja conștienți și marcați de competiție, inegalitate și nedreptate socială, dar spre deosebire de adulți, încă nu au dezvoltate suficient de bine funcțiile autocontrolului, autoreflecției și analiza critică.
„Acest film le poate provoca adolescenților emoții foarte puternice prin identificare și proiecție, ceea ce poate determina la comportamente impulsive și tendințe de a imita jocurile din film pentru a-și descărca frustrările și emoțiile negativa specifice vârstei”, a precizat expertul.
Psihologul Ștefan Popov nu consideră că este cazul ca asemenea filme să fie interzise, așa cum cred unii specialiști, dar important este ca părinții să supravegheze conținutul media pe care copilul îl urmărește, și totodată să petreacă, să comunice și să se joace mai mult timp împreună – în așa fel, minorul nu se va simți captivat de astfel de jocuri.
„Oricum, filmul este interzis persoanelor sub 16 ani, deja este responsabilitatea părinților și a societății în general de a proteja copii și adolescenții de aceste conținuturi media care pot afecta emoțional și comportamental copilul sau adolescentul”, a adăugat Ștefan Popov.
Menționăm că, „Squid Game” este un serial TV sud-coreean thriller de supraviețuire, produs de postul Netflix în 2021. Premiera mondială a serialului a avut loc pe 17 septembrie curent. Subiectul prezintă un concurs cu 456 de jucători cu mari probleme financiare, care trebuie să joace pe viață și pe moarte câteva jocuri pentru copii, contra unui premiu de 45,6 miliarde woni.
Doina Buruiană