[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cei pasionați de navigație se pot înscrie la cursuri! Partea teoretică durează trei zile, partea practică – la Marea Neagră
15 Noiembrie

În perioada 15-17 noiembrie, se va desfășura o nouă o noua sesiune de instruire teoretică pentru viitorii skipperi și pentru toți cei pasionați de navigație la școala de nautică SetSail, transmite CURENTUL.

Contactat de reporterul nostru, reprezentantul școlii de nautică din Moldova Set Sail, Roman Bălțeanu, a spus că instruirea teoretică se va face la Chișinău, in incinta hotelului Jolly Alon timp de trei zile în intervalul orar 10.00-18.00, cu pauză de prânz.

„În cele trei zile de curs se va preda partea teoretică, tot ceea ce însemnă navigație, marinărie, construcția bărcii, folosirea hărților. Deja în luna aprilie 2020 se va desfășura partea practică pe Marea Neagră în care se vor face manevrele de acostare, navigarea cu vele, navigarea în timpul nopții și tot ce este legat de interacțiunea cu barca în procesul de navigație”, a spus Roman Bălțeanu.

La cursul de navigație (C/D+S) pot participa toate persoanele care visează să navigheze pe mări și oceane, să viziteze insule și să exploreze golfuri. După absolvirea cursului cursanții primesc diploma de absolvire a cursului pentru categoria C și D, iar la sfârșitul fiecărui sezon de navigație se organizează o ieșire pe mare cu mai multe bărci pentru absolvenții școlii de nautică, cursanții si prietenii acestora în cadrul căreia fiecare din ei este căpitanul bărcii pentru o zi și are posibilitatea să pună în practică toate cunoștințele acumulate la cursuri.

„Cursul va fi predat de către instructorul și navigatorul SetSail în Moldova, Oleg Margina și Ovidiu Drugan administratorul școlii de nautică. Costul cursului este de 596 euro per persoană pentru categoriile D – ape interioare, C – costier 6 mile marine și S – sailing – navigația cu vele. Categoriile sunt în funcție de zona de navigație: D – pe interioare, lacuri, Dunăre și Delta Dunării, C – costier 6 mile marine de țărm, B – 24 mile marine de țărm. S – sailing, cu vele. S-ul se poate adăuga la orice categorie și înseamnă că pe lângă nave cu motor se pot conduce și nave cu vele”, a spus reprezentantul școlii SetSail.

Potrivit lui Roman Bălțeanu, moldovenii sunt interesați să participe la astfel de cursuri, dar în comparație cu românii, care au marea la ei acasă, numărul acestora este mai mic, deoarece majoritatea se gândesc că ar putea fi complicat luând în considerare faptul că nu avem marea la noi sau ieșirea directă la aceasta. Un alt motiv ar fi că un asemenea curs le pare foarte scump, chiar dacă nu este așa, pentru că mulți nici măcar nu încearcă să ajungă la aceste cursuri, dar renunță sa profite de această oportunitate.

Organizatorii au așteptări mari de la acest curs și speră că și în Republica Moldova se va forma o comunitate de navigatori și aventurieri care să exploreze toate apele lumii.

„Ne dorim ca fiecare dintre cursanții noștri să devină skipperi, adică căpitani de barcă ca să avem și noi comunitatea noastră de navigatori la fel ca în România sau alte țări care organizează întreceri cu barca pe mare, navighează și explorează apele lumii”, a spus Roman Bălțeanu.

La sesiunea de instruire teoretică de anul trecut la Chișinău au participat nouă persoane, iar în acest an numărul acestora va depăși puțin cifra din anul precedent.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților