La o săptămână de la reţinerea a 15 şi punerea sub învinuire a 16 actuali şi foşti magistraţi, precum şi a 3 executori judecătoreşti care ar fi fost implicaţi în spălarea miliardelor de dolari din Federaţia Rusă prin sistemul bancar din Republica Moldova, Procurorul General interimar, Eduard Harunjen, a primit astăzi acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a acestora pentru alte infracțiuni, transmite CURENTUL.
Din actul de sesizare rezultă că magistrații au pronunțat cu bună – știință încheieri contrare legii și care au avut urmări grave.
Sesizările au fost depuse încă pe 20 septembrie, iar CSM le-a amânat.
Potrivit materialelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi fost parte a unei scheme criminale care a permis spălarea prin sistemul bancar din Republica Moldova a circa 20 de miliarde de dolari, proveniţi din Federaţia Rusă.
Acțiunile de urmărire penală au permis identificarea unor noi probe pentru a demonstra vinovăția magistraților.
Pentru pronunțarea sentințelor contrar legii, învinuiții riscă până la 7 ani de închisoare și privarea dreptului de a ocupa funcții sau o anumită activitate pentru 5 ani.
Amintim că, optsprezece persoane, printre care 15 magistraţi şi 3 executori judecătoreşti, au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA în cadrul unei operaţiuni de amploare, desfăşurată acum o săptămână la Chişinău, dar şi în alte localităţi ale ţării.
La demersul procurorilor, cele 18 persoane au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile, fiindu-le puse sub învinuire pentru complicitate la comiterea infracţiunii de spălare de bani. În privinţa celui de-al 16-lea judecător şi unui executor judecătoresc au fost emise ordonanţe de căutare internaţională.
Cristina Parfeni