Comisia Electorală Centrală (CEC) continuă consultările pe marginea ajustării și/sau elaborării cadrului normativ electoral. Astăzi, 19 aprilie 2023, a avut loc a treia rundă de consultări publice privind proiectul Regulamentului de activitate a consiliului electoral de circumscripție în perioada electorală, elaborat cu suportul cu suportul PNUD Moldova în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, finanțat de USAID și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
La eveniment au participat reprezentanți ai partidelor politice, ai organizațiilor societății civile, partenerii de dezvoltare, precum și funcționari electorali, ex-președinți ai consiliilor electorale de circumscripție electorală.
Secretarul CEC, Alexandr Berlinschii, a făcut o prezentare a principalelor prevederi ale proiectului de document, despre modul de constituire și componența consiliului electoral de circumscripție de nivelul I și II, alegerea președintelui și a secretarului organelor electorale, atribuțiile, drepturile și obligațiile membrilor, organizarea ședințelor consiliului și adoptarea hotărârilor. Alte aspecte prezentate s-au referit la particularitățile privind înregistrarea grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali și centralizarea rezultatelor votării de către consiliul electoral de circumscripție.
Reprezentanții Asociației Promo-LEX, exponenți ai partidelor politice și funcționarii electorali au venit cu mai multe comentarii și propuneri de îmbunătățirea a proiectului de Regulament. Acestea s-au referit la reducerea fluctuației membrilor din cadrul consiliilor, atribuțiile acestora privind colectarea informațiilor despre finanțarea politică în teritoriu, asigurarea securității materialelor electorale. De asemenea, participanții au sugerat să fie elucidate aspecte legate de certificarea potențialilor membri ai organelor electorale inferioare, condiție obligatorie prevăzută în noul Cod electoral.
Toate propunerile de îmbunătățire a proiectului de Regulament vor fi analizate de către CEC, iar documentele ajustate înainte de aprobarea acestora.
Consultarea publică a fost organizată în parteneriat cu Asociația Promo–LEX, în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate”, susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).