[ X ]
[ X ]
[ X ]
CEC, despre comportamentul observatorilor în ziua alegerilor
22 Februarie

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, astăzi, s-a referit la regulamentul cu privire la activitatea observatorilor în ziua procesului electoral, informează CURENTUL.

„Această decizie nu este una nouă, norma respectivă a fost de când regulamentul a fost adoptat. Eu aș face trimitere la norma care interzice pe partea de a face anumite aprecieri sau constatări vizavi de desfășurarea procesului electoral. Aceasta nu înseamnă că observatorii – atât naționali, cât și internaționali, nu pot să-și expună punctul de vedere vizavi de procesul electoral organizat în ziua de duminică. A face anumite constatări sau a da apreciere – sigur că ar fi bine să respecte regulamentul cu privire la activitatea observatorilor”, a precizat Russu.

La întrebarea de ce în scrutinele anterioare Promo-LEX a anunțat despre încălcări și acum nu le este permis, președintele CEC a spus: „nu vreau să dau aprecieri vizavi de rapoartele misiunii de observare din partea Asociației Promo-LEX”.

În același timp, ea a oferit și alte detalii. „Noi considerăm că misiunea de observare este necesară în vederea organizării procesului electoral, pentru că așa cum nu putem avea alegeri fără concurenți electorali și fără funcționari electorali, eu aș spune că nu putem avea alegeri fără observatori”, a conchis ea.

De menționat că, astăzi, Asociația Prom-LEX a anunțat că, pe parcursul zilei de 24 februarie, nu va veni cu rapoarte, așa cum a făcut anterior, motivând că a fost adoptat un nou regulament la CEC – de interzicere a prezentării observațiilor electorale.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților