Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că la ora 21.00 s-au închis secțiile de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova, iar în afara țării mai rămân deschise 17 secții de votare, informează CURENTUL.
Preşedintele CEC, Alina Russu a informat că 5 secții de votare au solicitat prelungirea programului de lucru pentru a da posibilitate tuturor cetățenilor să-și exercite dreptul de vot.
„La sfîrșitul acestei zile deloc ușoare pentru noi toți, aducem mulțumiri alegătorilor, pentru implicare și activismul civic fără de precedent. Apreciem înalt eforturile depuse de cetățenii RM, în special de cei aflați peste hotare țării și cei domiciliați în localitățile din stînga Nistrului, în vederea realizării dreptului la vot în cadrul turului doi de scrutin al alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 13 noiembrie 2016”, a precizat ea.
Totodată, Alina Russu a adresat gratitudine funcționarilor electorali, reprezentanților APC și APL, observatorilor naționali și internaționali, pentru profesionalism și pentru aportul adus la buna organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale.
„Alegerile din acest an au reprezentat o încercare pentru toți subiecții implicați în acest proces, îndeosebi pentru cetățenii Republicii Moldova, care, pentru prima dată după 20 de ani, au avut posibilitatea să-și aleagă Președintele țării în mod direct și liber exprimat. În aceste condiții, înțelegem perfect și nemulțumirea cetățenilor care nu au reușit să voteze, regretăm situația creată și ne asumăm partea noastră de responsabilitate”, a informat preşedinta CEC.
Alina Russu a amintit că, procesul electoral s-a desfășurat fără incidente majore și în contextul unei transparențe totale.
„Toți subiecții interesați au avut acces în timp real la informațiile privind prezența la vot, în baza aplicației online de dezagregare a datelor furnizate de sistemul informațional gestionat de CEC. CEC a depus și va depune în continuare efortul necesar pentru a face față acestor provocări și pentru a asigura desfășurarea unor alegeri libere și corecte, cu respectarea cadrului legal existent”, a explicat ea.
În final, CEC a chemat cetățenii RM la calm și să evite manipulările politice bazate pe argumente subiective, fără de un fundament juridic.
„CEC urmează să totalizeze rezultatele votării, iar după finalizarea procesului, de comun cu subiecții electorali, va identifica deficiențele existente și soluțiile necesare pentru evitarea acestora pe viitor. În acest context, reiterăm angajamentul făcut de Comisie în vederea implementării unor metode alternative de vot la distanță, în așa fel încît cetățenii noștri aflați peste hotare să nu să se confrunte cu astfel de dificultăți”, a afirmat Russu.
Potrivit CEC, sesizările și contestațiile depuse pe parcursul zilei la organele electorale privind organizarea și desfășurarea alegerilor au fost și/sau vor fi examinate și soluționate în modul stabilit de legislația electorală.
Andriana Cheptine