[ X ]
CEC a prezentat rezultatele preliminare ale turului doi al alegerilor locale
20 Noiembrie

Comisia Electorală Centrală a prezentat rezultatele preliminare ale turului doi al alegerilor locale generale din 19 noiembrie 2023.

Conform datelor preliminare recepționate prin intermediul SIAS ”Alegeri”, în total, în localitățile unde au fost aleși primarii în turul doi și în localitățile unde a avut loc votarea repetată, la urnele de vot s-au prezentat circa 314 mii de alegători, dintre care 55% sunt femei și 45 % sunt bărbați.

Reieșind din prevederile Codului electoral, la al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Iar în localitățile unde am avut câte un singur candidat la funcția de primar, acesta se consideră ales dacă a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri.

Potrivit datelor preliminare, profilul primarilor aleși în turul II de scrutin arată în felul următor:

–          din cei 273 de primari aleși –  208 (76%) sunt bărbați și 65 (24%) sunt femei;

–          cel mai tânăr primar ales are vârsta de 23 de ani (com. Albina, rn. Cimișlia);

–          73 de primari – au vârsta cuprinsă între 23 și 40 de ani;

–          114 – între 41 și 55 de ani;

–          85 – între 56 și 70 de ani;

–          iar cel mai vârstnic primar ales ieri – are 71 de ani (com. Bursuceni, rn. Sîngerei).

–          32 dintre primarii aleși – sunt candidați independenți, iar – 241- reprezintă o formațiune politică.

Prin urmare, repartizarea, per ansamblu, a mandatelor de primar, conform criteriului politic, arată în felul următor:

Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” 66
Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova” 41
Candidat independent 32
Partidul Politic Partidul Social Democrat European 30
Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei” 22
Partidul Politic Partidul „RENAȘTERE” 17
Partidul Liberal Democrat din Moldova 11
Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” 8
Partidul Politic MIŞCAREA RESPECT MOLDOVA 8
Partidul politic „Partidul Nostru” 6
Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII” 5
Partidul Politic Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare 5
Partidul politic Partidul Democrat Modern din Moldova 5
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova 4
Partidul Politic Liga Oraşelor şi Comunelor 3
Partidul Politic Mişcarea Alternativa Naţională 2
Partidul Naţional Liberal 2
Partidul Politic „Democraţia Acasă” 2
Partidul Liberal 1
Partidul Politic „Partidul Acţiunii Comune – Congresul Civic” 1
Partidul Politic Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa 1
Partidul Politic Partidul Verde Ecologist 1

Ieri, în 8 localități din țară a avut loc și votarea repetată pentru consiliile locale, iar în 6 dintre aceste localități și a primarilor. Votarea repetată se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. Prin urmare, cetățenii cu drept de vot din cele 8 localități și-au ales consilierii în consiliile locale, iar în 5 localități și primarul.

În satul Aluatu, raionul Taraclia, așa cum niciunul dintre candidații la funcția de primar n-a obținut mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de 2 săptămâni, va fi organizat al doilea tur de scrutin. La el vor participa 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi oferite în cadrul alegerilor de ieri.

În contextul celor menționate, conform informațiilor preliminare, în cadrul alegerilor locale generale desfășurate la 5 noiembrie, ulterior în turul doi la 19 noiembrie 2023, au fost aleși 895 de primari din cei 898. În localitatea Aluatu, raionul Taraclia, așa cum am menționat, va fi organizat turul doi al alegerilor repetate, iar în satele Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, CEC a dispus organizarea alegerilor parțiale pe 3 martie 2024.

În termen de 48 de ore de la închiderea secțiilor de votare, consiliile electorale de circumscripție de nivelul urmează să prezinte Comisiei Electorale Centrale procesele-verbale de totalizare a rezultatelor votării în circumscripțiile electorale de nivelul I și II. Ulterior, CEC va centraliza rezultatele votării și va aproba, prin hotărâre, procesul-verbal de totalizare a rezultatelor alegerilor locale generale.

Legalitatea alegerilor locale va fi confirmată de consiliile electorale de circumscripție respective, care vor declara candidații aleși și vor atribui și valida mandatele primarilor aleși. În cazul localităților unde a avut loc votarea repetată pentru consiliile locale, vor fi validate mandatele consilierilor și confirmată lista candidaților supleanți. Persoana aleasă concomitent în funcțiile de primar și consilier local trebuie să prezinte consiliului electoral de circumscripție consimțământul său de a fi validată în una dintre aceste funcții.

Timp de 3 luni de la confirmarea rezultatelor alegerilor, buletinele de vot și listele electorale se păstrează la inspectoratele teritoriale de poliție, după care se nimicesc.

Inapoi la arhiva noutaților