Comisia Electorală Centrală (CEC), astăzi, a organizat un eveniment cu privire la evaluarea accesibilității în contextul alegerilor parlamentare noi din 15 martie, în circumscripția uninominală nr.38, municipiul Hâncești, informează CURENTUL.
Victor Koroli, directorul executiv al Alianţei Infonet, a spus: „Noi demult batem la ușa autorităților pentru această problemă importantă pentru persoanele care au anumite necesități speciale. Chiar în ziua alegerilor, câteva grupe de monitori au făcut auditul la 44 de secții din municipiul Hâncești”.
„Trebuie să spunem că am remarcat anumite schimbări în 8 secții de vot – spre bine sau rău. În două cazuri avem instalate șine metalice la intrare, ele nu sunt o rampă accesibilă și trebuie eliminate, dar însăși faptul că erau instalate – noi interpretăm ca o bună intenție din partea autorităților publice. Cele mai multe îmbunătățiri au fost făcute la nivel de municipiul Hâncești, aceasta este și explicabil, fiindcă resursele financiare disponibile sunt mai mari. Trebuie să menționăm că, practic, la toate secțiile de vot din cadrul municipiului Hâncești s-au făcut anumite îmbunătățiri”, a declarat Koroli.
În același timp, el a venit cu o recomandare pentru autoritățile centrale. „Este necesar la nivel de stat să fie creată o autoritate națională pentru accesibilitate. Această problemă este una foarte complicată pentru Republica Moldova”, a conchis Koroli.
Mihaela Conovali