[ X ]
CEC a instruit persoanele responsabile de finanțe ale grupurilor de inițiativă în domeniul raportării financiare
30 August

Persoanele responsabile de finanțele (trezorierii) grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024 au participat la o instruire despre evidența și raportarea veniturilor și cheltuielilor grupurilor de inițiativă în perioada de activitate a acestora.

Trezorierii au fost familiarizați cu informații despre sursele de finanțare, categoriile de cheltuieli, aspecte de raportare a veniturilor și cheltuielilor grupurilor de inițiativă, precum și alte reglementări din actele normative. Menționăm că, activitatea grupurilor de inițiativă este reglementată în Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, aprobat prin hotărârea CEC nr. 1185/2023.

Cadrul normativ prevede că, în termen de 3 zile de la înregistrare, grupul de inițiativă trebuie să deschidă la bancă contul „Destinat grupului de inițiativă” și să efectueze cheltuieli din acest cont. Grupul de inițiativă este obligat să desemneze trezorier, iar acesta trebuie să aibă studii economice sau contabile specializare și să nu dețină funcții de demnitate publică.

Trezorierii sunt obligați să întocmească rapoartele financiare și să le prezinte în termen organului electoral prin intermediul SSI „Control financiar”.

Inapoi la arhiva noutaților