Raportul este constituit din 9 capitole în care sunt analizate următoarele aspecte privind organizarea și implementarea parțială a votului prin corespondență: cadrul normativ, organizarea campaniei de informare, înregistrarea prealabilă și identificarea alegătorilor de la distanță, constituirea organelor electorale și instruirea funcționalilor electorali, întocmirea listelor electorale și tipărirea buletinelor de vot, asigurarea securității procesului și expedierea plicurilor, numărarea și centralizarea rezultatelor votării, precum și bugetul utilizat.
Totodată, raportul conține și unele concluzii și recomandări. Astfel, ca urmare a implementării parțiale a votului prin corespondență în cele 6 țări, Comisia Electorală Centrală consideră oportună păstrarea acestei metode alternative de vot pentru cetățenii aflați peste hotarele țării, în scopul facilitării participării acestora la alegeri. CEC reiterează recomandarea Comisiei de la Veneția în care se propune stabilirea votului prin corespondență ca metodă permanentă, după alegerile parlamentare din 2025, pentru a fi asigurată respectarea principiilor stabilității și securității juridice.
La această etapă, autoritatea electorală consideră oportună continuarea acțiunii Legii nr. 109/2024, prin extinderea termenului de aplicare parțială pentru alegerile parlamentare, eventual cu extinderea listei țărilor unde poate fi aplicată metoda votului prin corespondență.
În aceeași ordine de idei, pentru a optimiza anumite proceduri, precum și a exclude unele ambiguități, sesizate pe parcursul implementării parțiale a votului prin corespondență, Comisia vine cu un set de propuneri cu caracter tehnic, de modificare a Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență.
Menționăm că implementarea votului prin corespondență va fi unul din principalele subiecte abordate în cadrul evenimentelor de analiză post-electorală, inclusiv conferința planificată pentru 18-19 martie 2025, cu participarea tuturor subiecților implicați în procesul de organizare a alegerilor.
Raportul a fost realizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 109/2024, care stipulează că după finalizarea implementării parțiale a votului prin corespondență, Comisia Electorală Centrală, în termen de 3 luni, va elabora și va prezenta Parlamentului un raport privind implementarea acestei metode alternative de vot, care va cuprinde propuneri și prevederi privind aplicabilitatea acesteia cu titlu permanent, cu înaintarea ulterioară a modificărilor corespunzătoare la Codul electoral nr. 325/2022.