Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC), în cadrul ședinței de astăzi, au aprobat o serie de prevederi cu privire la referendumul republican consultativ, stabilit în aceeași zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, informează CURENTUL.
Astfel, a fost aprobat Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a Referendumului republican consultativ din data de 24 februarie 2019. Potrivit raportorului Rodica Ciubotaru, programul calendaristic conține descrierea acțiunilor din cadrul referendumului, conform prevederilor electorale. Totodată, acesta conține 12 capitole. Potrivit programului, până la 14 martie, Curtea Constituțională va confirma sau va infirma rezultatele referendumului consultativ. În același timp, potrivit raportorului, programul se va transmite partidelor politice, instanțelor judecătorești, dar și organelor electorale.
În cadrul aceleiași ședințe, au fost aprobate, unanim, aplicarea unor hotărâri ale Comisiei Electorale Centrale, inclusiv pentru organizarea și desfășurarea referendumului republican consultativ, stabilit să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile Parlamentului din 24 februarie 2019
Prin urmare, membrii CEC au aprobat și modificarea Instrucțiunii privind modul de participare a partidelor politice si altor organizații social-politice la campania electorală pentru referendumul republican, aprobată prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1025 din 18 iulie 2017. Președintele CEC, Alina Russu, a comunicat mai multe detalii cu privire la acest proiect. „Anul trecut, la 18 iulie, CEC a aprobat instrucțiunea privind modul de participare a partidelor politice în campania electorală pentru referendumul republican consultativ. Acum propun să completăm punctul 1 prin dreptul de a solicita și a înregistra în campanie a blocurilor electorale. Totodată, să aprobăm dreptul blocurilor de a solicita înscrierea pentru campania electorală a referendumului republican consultativ. Sunt niște completări de ajustare”, a precizat Russu.
În același timp, președintele CEC a oferit mai multe detalii cu privire la campaniile electorale – atât a referendumului, cât și a alegerilor parlamentare. „Perioada de desemnare și înregistrare a participanților la referendum începe la 26 decembrie 2018, în aceeași perioadă ca și perioada înregistrare a concurenților pentru scrutinul parlamentar, doar că în cazul referendumului, participanții pot începe campania electorală din momentul înregistrării. Perioada de înregistrare este de 30 de zile – atât la alegeri, cât si la referendum. Începând cu 26 decembrie până pe 24 ianuarie, sunt deschise porțile pentru concurenții electorali la parlamentare, cât și pentru participanții la referendum”, a conchis Russu.
Mihaela Conovali