[ X ]
[ X ]
[ X ]
CEC a aprobat avizul asupra unui proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative
18 Decembrie

În cadrul ședinței de astăzi, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat avizul asupra proiectului de lege nr. 470 din 26 noiembrie 2020 pentru modificarea și completarea unor acte legislative, transmite CURENTUL.

Cu referire la proiectul de lege sus menționat de a completa Codul electoral nr. 1381/1997 cu titlul IV1 „Particularitățile organizării și desfășurării alegerilor în UTA Găgăuzia”, Comisia a formulat unele propuneri de concept.

Astfel, a fost propus spre completare sistemul organelor electorale prin înființarea unui organ electoral cu statut permanent la nivelul UTA Găgăuzia, urmând a fi stabilit clar denumirea acestui organ, precum și celelalte organe electorale constituite în cazul alegerilor Guvernatorului Găgăuziei și a Adunării Populare a Găgăuziei. În contextul segmentului expus, urmează a fi asigurată delimitarea competențelor tuturor entităților electorale care vor forma sistemul organelor electorale atât ale Republicii Moldova, cât și ale UTA Găgăuzia în particular.

Totodată, ar trebui reglemente suplimentar modul de constituire/funcționare, mandatul, atribuțiile, competențele și responsabilitățile organului electoral respectiv, inclusiv aspectele ce țin de formarea organelor electorale inferioare, înregistrarea candidaților, procedura de examinare a contestațiilor, precum și procedurile judiciare similare scrutinelor naționale.

În contextul dat ar trebui să fie stabilită modalitatea de colaborare cu Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova și cu alte instituții implicate în procesul de organizare a alegerilor.

Avizul aprobat de CEC urmează a fi transmis Cancelariei de Stat și cu titlu de informare Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova.

Inapoi la arhiva noutaților