Comisia Electorală Centrală (CEC), în cadrul ședinței din 27 septembrie 2022, a luat act de rapoartele și informațiile privind finanțarea campaniei electorale a alegerilor locale noi din 16 octombrie 2022, pentru perioadele 12 – 16 septembrie și 17 – 23 septembrie 2022, prezentate de către concurenții electorali.
În acest context, Comisia a fost informată de către concurentul electoral Partidul Politic „Acțiune și Solidaritate” despre deschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral”. Totodată, alți 3 concurenți electorali: Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” și Partidul Democrat din Moldova, au informat CEC despre nedeschiderea contului bancar „Fond electoral” și desfășurarea activităților ce nu implică cheltuieli financiare.
Concurenții electorali Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” și Partidul Politic „Partidul Schimbării” au fost atenționați asupra respectării prevederilor legale cu privire la informarea, în termenul stabilit, despre deschiderea sau nedeschiderea contului și/sau informarea despre inexistența tranzacțiilor financiare, inclusiv asupra respectării graficului de raportare prevăzut de programul calendaristic.
Pentru încălcarea modului de susținere financiară în campanie electorală, prin pregătirea materialelor promoționale și începerea campaniei înainte de termenul stabilit de lege, CEC a sancționat, sub formă de avertisment, concurentul electoral Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”. Formațiunea a fost obligată să prezinte, până la 28 septembrie curent, ora 17:00, raportul privind finanțarea campaniei electorale pentru perioada 17 – 23 septembrie 2022 sau informația privind nedeschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral” și desfășurarea activităților de campanie ce nu implică cheltuieli financiare. În același termen, concurentul electoral urmează să prezinte considerentele eludării metodei de bază a finanțării campaniei electorale și documentele primare care confirmă tranzacția de donație, dar și formula aplicată de concurent la evaluarea bunurilor donate.
Menționăm că toți concurenții electorali au obligația legală de a informa CEC despre deschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral”, în termen 3 zile după înregistrarea în cursa electorală. Concurentul electoral care nu-şi deschide un cont la bancă cu menţiunea „Fond electoral” informează despre aceasta Comisia Electorală Centrală şi desfăşoară doar activităţi de campanie sau promovare electorală ce nu implică cheltuieli financiare.
Comisia, în mod repetat, a atras atenția concurenților electorali că metoda de susținere financiară a campaniei electorale prin donații directe este subsidiară celei primare de finanțare prin intermediul contului bancar „Fond electoral”. Ambele metode sunt admisibile numai dacă se respectă precondițiile de a efectua operațiunile financiare corect și de a reflecta cheltuielile reale la prețul mediu de piață.
Amintim că pentru alegerile locale noi pentru funcția de primar planificate pe 16 octombrie curent au fost înregistrați 6 concurenți electorali.
Rapoartele concurenților electorali au fost plasate pe pagina web a Comisiei la rubrica https://a.cec.md/ro/rapoarte-la-inceperea-campaniei-electorale-10373.html.