[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cebotari: Comisia privind puciul constituțional nu este legitimă
8 Octombrie

Deputatul democrat, Vladimir Cebotari, a anunțat că nu a intrat, astăzi, la ședința de anchetă organizată de Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de PDM prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale, transmite CURENTUL.

Vladimir Cebotari a menționat că nu a intrat la această ședință din mai multe motive.

„Un prim motiv este că noi nu vrem, și am spus-o nu o singură dată, să legitimizăm activitatea unei comisii care nu este legitimă. Ea nu este legitimă, deoarece ea nu reprezintă toate persoanele sau grupurile parlamentare. În al doilea rând, această comisie este una absolut subiectivă și se pare că rezultatul este demult decis și se pare că verdictul este scris. Vă explic de ce. Este suficient să atragem atenția la denumirea acestei Comisii, câte componente și afirmații, ceea ce înseamnă că deja este o decizie. Și anume – este o tentativă de puci, deci nu se investighează împrejurări, dar deja este o afirmație în denumire, o calificare drept tentativă de puci. Doi, ea deja este calificată drept anticonstituțională și trei – ea deja stipulează și actorul principal, celui care urmează a-i fi dat verdictul, adică întreprinse de PDM. Dacă ar fi fost vreo intenție de a se verifica obiectiv și corect, multi-aspectual, situația din perioada 8-14 iunie curent, atunci această denumire ar fi una mai extinsă, mai vagă, generală, și ar fi examinat cel puțin toate părțile acestei situații. Nu înseamnă că unii s-au aflat în neconstituționalitate, dar puteau și alții să se afle în neconstituționalitate. Or, neconstituționalitate este atunci când acționezi contrar Constituției și contrar unor prevederi ale unor Curți Constituționale, indiferent dacă-ți plac sau nu-ți plac, dar care erau la acel moment în vigoare”, a spus democratul.

Totodată, Vladimir Cebotari a menționat că, toată comunitatea internațională a salutat și „avem mai multe declarații și comunicate de presă și, mai recent, chiar și o rezoluție a Asambleei Parlamentare a Consiliului Europei, care a salutat și a accentuat că s-a produs un transfer pașnic al puterii”.

„Din păcate, această comisie pare în aceeași persoană, atât legiuitor, procuror, judecător, și se pare că această acțiune face parte din acel șir de acțiuni de a da lumii spectacol atunci când nu poți să-i oferi pâine. Grav este că suntem în plină campanie și măsurile acestea nu pot fi calificate altfel decât încercări de intimidare, dar care, vedeți că, eșuează”, a mai spus Cebotari.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților