Primarul General al Capitalei, Ion Ceban, a solicitat intervenția specialiștilor și responsabililor de la Direcția generală educaţie tineret şi sport pentru ca împreună cu directorii de grădinițe să revadă Meniul unic pentru toamnă-iarnă, transmite CURENTUL.
Ion Ceban spune că deşi mai multe asociaţii de părinţi au solicitat anterior introducerea în meniurile zilnice ale copiilor mai multe fructe și legume, inclusiv broccoli, conopidă, dovlecei, practica a demonstrat că cei mici de fapt nu sunt învățați în mare parte să consume aceste produse.
„Produsele sunt cumpărate, pregătite și într-un final nu sunt consumate de către cei mici.
În context am rugat ca specialiştii responsabili să se întâlnească şi să elaboreze un meniu care să includă în porția zilnică a copiilor aceleași vitamine și calorii, dar cu fructe şi legume care să le placă celor mici”, spune Ceban.
Ceban mai spune că este o întrebare referitor la acele normative alimentare care sunt aprobate prin Ordinul Ministerului Sănătății, dar să vedem totuși juridic acești parametri sunt impuși sau sunt cu titlu de recomandare.
„Asta pentru că unii directori ai instituțiilor de învăţământ spun că noile normative pe țară sunt destul de mici pentru portia unui copil, iar cantitatea de alimente pentru copii de la grupa creșă este la fel ca pentru cei de la grupa pregătitoare.
La fel, cantitatea de lapte a fost micşorată, cantitatea de sare şi zahăr la fel au fost micşorate, şi gramajul la porţia de cartofi la fel a fost micşorată semnificativ, iar într-un final copiilor nu le place mâncarea şi rămân flămânzi.
Astfel, am solicitat să fie efectuate toate precizările și clarificările și cât de curând să venim cu soluții cum putem schimba la nivel local situaţia în ceea ce priveşte alimentaţia copiilor în grădiniţe și poate facem o solicitare și către Ministerul Sănătății în acest sens”, mai spune Ceban.
Totodată, în contextul majorării preţurilor la majoritatea produselor alimentare, primăria va înainta o scrisoare repetată către responsabilii de la minister cu solicitarea de a suplini fondurile pentru alimentaţia copiilor din grădiniţe.
„Bugetul municipal este cel mai dezavantajat în acest sens, de aceea solicităm intervenţia guvernului.
După unele calcule, în vederea alimentării corecte a copiilor, zilnic ar mai fi nevoie de încă 7 lei pentru fiecare copil.
Menţionez că un asemenea demers a fost deja expediat către guvern, dar a fost ignorat.
Copiii trebuie să mănânce gustos şi sănătos, iar agenţii economici şi autorităţile trebuie să-şi onoreze obligaţiunile”, punctează Ceban.
Cristina Parfeni