[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cea mai slabă recoltă din ultimii cinci ani? Producția de nuci – compromisă din cauza temperaturilor extrem de ridicate
22 Iunie

Producția de nuci va înregistra anul acesta o scădere puternică din cauza temperaturilor exagerat de ridicate din această primăvară. Specialiștii în domeniu se așteaptă la cea mai slabă recoltă din ultimii cinci ani, iar ca o consecință firească, prețul nucilor ar putea să crească, informează CURENTUL.

Despre estimările recoltei din acest an a nucilor și preponderent cum vor fi acestea reprezentate pe piață, reporterul CURENTUL a discutat cu Oleg Tîrsînă, Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de culturi nucifere.

În opinia specialistului, anul 2017 care a fost greu de roadă de nucă este precedat de un 2018 prea zgârcit la recoltă. „Anul acesta producție nuciferă este mult mai puțină din cauza condițiilor meteo nefavorabile, temperaturile foarte înalte în perioada când avea loc înfloritul au dus la o legare mai slabă a florilor. Prin urmare, recolta de nuci va fi mai mică în comparație cu oricare din ultimii trei patru ani. Dacă să trasăm o paralelă, în 2017 am avut o recoltă berechet, undeva între 40-45 de mii de tone de nucă în coajă, adică cu 10-15 tone peste medie. Acest fapt se datorează condițiilor extrem de favorabile: au fost temperaturi scăzute, umiditate, germinarea polenului a fost optimă și pomii au avut încărcătură de rod foarte bună. Toți pomii: și din fâșii, și din livezi. Anul acesta practic e opusul.”, ne-a comunicat Oleg Tirsina.

În acest context, și prețul nucilor ar putea lua o direcție ascendentă, mai ales că în 2017, anul de belșug, prețurile nu s-au micșorat: „Anul trecut prețul mediu de achiziție a miezului calitativ de la populație sau de la producători a variat între 110 și 115 lei. Au fost perioade când miezul a fost cumpărat cu 85 de lei, 95 de lei tot jumătățile albe, dar au fost perioade când s-au dat și 125 de lei pe kg. Tendința pentru anul viitor încă nu se cunoaște pentru că prețurile sunt determinate de mai mulți factori externi.”, ne-a mai spus Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de culturi nucifere.

Precizăm că, Moldova este unul dintre cei mai mari producători de nuci în Europa. În Occident prețurile la miez de nucă oscilează între 8,5 – 12 euro pentru kilogram.

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților