[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce venituri au avut moldovenii în al doilea trimestru al anului și pe ce au cheltuit banii acumulați
17 Septembrie

Biroul Naţional de Statistică informează că în trimestrul II 2017, veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 2 227,6 lei, fiind în creştere cu 9,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016. În termeni reali, veniturile populaţiei au înregistrat o creştere de 2,5%, transmite CURENTUL.

Veniturile din activitatea salarială reprezintă 43,2% din veniturile totale disponibile, fiind în creştere faţă de trimestrul II 2016 cu 2,1 puncte procentuale.

În trimestrul II 2017 prestaţiile sociale au contribuit la formarea veniturilor gospodăriilor în proporţie de 22% sau cu 0,6 puncte procentuale mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Veniturile obţinute din activităţile pe cont propriu reprezintă 13,8% din veniturile populaţiei, inclusiv 7,3% sunt veniturile din activitatea individuală agricolă, iar 6,5% – veniturile din activitatea individuală non-agricolă.

Transferurile băneşti din afara ţării reprezintă 17,7% din total venituri, iar contribuţia acestora este cu 0,5 puncte procentuale mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în trimestrul II 2017 au constituit în medie pe o persoană 2 245,3 lei, fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 8,0%. În termeni reali populaţia a cheltuit în medie cu 0,8% mai mult comparativ cu trimestrul II 2016.

Cea mai mare parte a cheltuielilor tradiţional este destinată necesarului de consum alimentar – 44,3%. Pentru întreţinerea locuinţei, o persoană în medie a alocat 18,4%,, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,4%. Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru serviciile de sănătate, comunicaţii – 4,5%, transport – 3,9%, dotarea locuinţei – 3,8%, învăţămînt – 0,5%, etc..

În structura cheltuielilor totale de consum ale populaţiei predomină cheltuielile băneşti – 91%, celor în natură le revine respectiv 9%.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților