[ X ]
Ce va însemna anul 2025 pentru piaţa construcţiilor din Europa
13 Aprilie

În unele materiale publicate anterior m-am referit la relevanţa anului 2025 pentru piaţa construcţiilor din Republica Moldova, dar şi din România. De această dată, am decis să mă refer la principalele aşteptări legate de piaţa construcţiilor în Europa în anul 2025.

Din start, voi menţiona că, chiar dacă experţii afişează un optimism oarecare atunci când vorbesc despre piaţa construcţiilor în Europa în 2025, acesta este destul de moderat.

Astfel, arenaconstruct.ro menţionează într-o analiză că „se preconizează o creştere redusă în construcţii”, notând că, „companiile specializate în infrastructură sunt ceva mai optimiste în privinţa pieţei decât cele axate pe construcţiile rezidenţiale şi comerciale”. În acelaşi timp, piaţa muncii, caracterizată de o lipsă de forţă de muncă calificată, limitează creşterea, deoarece companiile întâmpină dificultăţi în găsirea de candidaţi potriviţi.

Construct-intelligence.ro face referinţă la datele Euroconstruct, precum că „producţia totală de construcţii va creşte cu 0,4% în Europa de Vest în 2025, în timp ce în Europa de Est ar trebui să se extindă cu 3,5%”. Principala provocare pentru piaţa europeană a construcţiilor în 2025 este scăderea semnificativă a construcţiilor rezidenţiale noi, iar preţurile ridicate ale proprietăţilor, dobânzile mari (deşi în scădere) şi costurile de construcţie semnificative sunt principalele obstacole. Cu toate acestea, sursa citată anticipează că sectorul se va stabiliza în 2025, crescând uşor în următorii ani. Din 2026 se prognozează o îmbunătăţire a sectorului locativ.

Fordaq.com face trimitere la un raport al băncii internaţionale ING şi notează că sectorul construcţiilor din UE este pe cale să înceapă recuperarea în 2025, cu creşterea preţurilor proprietăţilor, făcând construcţia de case noi mai atractivă pentru dezvoltatorii de proiecte. Cu toate acestea, se consideră că revenirea va fi lentă şi modestă. Astfel, se aşteaptă ca sectorul să-şi crească producţia cu doar 0,5%.

Creşterea preţurilor proprietăţilor oferă speranţe pentru constructorii de locuinţe noi. Preţurile medii ale caselor existente din UE au început să crească în octombrie 2024, oferind dezvoltatorilor şansa de a cere preţuri mai mari pentru noile clădiri, permiţându-le să acopere mai bine creşterile costurilor materiilor prime. Cei mai mulţi constructori din întreaga UE rămân precauţi în privinţa creşterii preţurilor pentru moment. Spre exemplu, doar 1% dintre constructorii germani plănuiesc să facă acest lucru, iar în Franţa majoritatea de fapt plănuiesc să le scadă din cauza cererii slabe.

Toate cele menţionate arată că şi în Europa domeniul construcţiilor traversează o perioadă destul de complicată. Însă, ceea ce face diferită situaţia acestui domeniu în Europa de cea de la noi este că, totuşi, la ei este o tendinţă de creştere. Slabă, abia sesizată, dar tendinţa de creştere a pieţei construcţiilor în Europa se înregistrează. Ceea ce nu se poate de spus despre Republica Moldova.

Viorel Godea, director general al companiei „Lagmar”

Inapoi la arhiva noutaților