[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce va face Guvernul, dacă „Gazprom” nu va mai livra gaze naturale din 1 mai
20 Aprilie

Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în cadrul unei conferințe de presă, s-a referit la evenimentele de ultimă oră ce vizează domeniul energetic al țării, dar și acțiunile ce urmează a fi întreprinse de autorități, informează CURENTUL.

„Indiferent de felul în care va decide să acționeze Gazprom, noi ne-am pregătit de orice scenariu și am asigurat alternative. Avem un plan. Vom continua să lucrăm pentru a crește securitatea energetică a țării. Intervenim în continuare în legislație pentru a putea stoca și a avea rezerve de gaz”, a declarat el.

Andrei Spînu a spus că, în prezent, autoritățile pregătesc „Energocom”, cu ajutorul partenerilor externi, pentru a putea accesa piețele externe de gazele naturale. Totodată, el a spus că șapte „companii serioase” au aplicat și sunt gata să livreze gaze pentru țara noastră.

„La moment, pentru luna mai avem alternative pentru alimentarea cu gaze naturale. Avem 24 milioane de metri cubi de gaze naturale stocate în sistemul de transport al României și Republica Moldova. Necesarul pentru malul drept al țării este de 45 milioane metri cubi. „Termoelectrica” funcționează pe păcură, astfel necesarul e de 32 de milioane de metri cubi”, a menționat oficialul, precizând că, la necesitate, Republica Moldova va achiziționa gaze de pe piață, însă prețul e ceva mai mare decât cel oferit de „Gazprom”.

Ministrul a spus că nu se planifică creșterea tarifului la gaz în luna aprilie și mai.

„În cazul în care „Gazprom” nu va furniza gaze naturale din 1 mai, nici „NGRES” nu va putea furniza energie electrică pe malul drept. Astfel, ne pregătim de alternative. Decizii în acest sens deja au fost luate de Comisia Situații Excepționale”, a declarat el.

Totodată, oficialul a spus că tariful la energie electrică pentru consumatorii finali ar putea fi majorat din nou din luna mai curent, cu aplicare din iunie.

Inapoi la arhiva noutaților