În ultimul timp se vorbeşte mult despre o posibilă criză pe piaţa produselor petroliere, în sensul că, acestea, pe lângă faptul că se scumpesc în fiecare zi, ar putea deveni la un moment dat insuficiente în raport cu necesităţile reale. Şi, de regulă, când se fac afirmaţii în acest sens se aruncă săgeţi spre agenţii economici de pe respectiva piaţă. Unii zic că intenţionat se creează agitaţie pe acest segment de piaţă, ca petroliştii să vândă cât mai mult. Alţii promovează ideea că astfel se încearcă a distrage atenţia de la creşterea galopantă a preţurilor la produsele petroliere. Iar dacă mai adăugăm aici şi unele aluzii sau uneori chiar declaraţii făcute de politicieni (care, urmărindu-şi propriul interes, preferă să contribuie şi ei la „diabolizarea” petroliştilor) avem un tablou cât se poate de clar, dar care nu corespunde deloc situaţiei reale. De aceea, în rândurile de mai jos mă voi referi la câteva aspecte importante, ce trebuie cunoscute de toţi acei care-şi doresc să ştie adevărul privind situaţia de pe piaţa produselor petroliere.
În primul rând – despre riscul că ne vom confrunta cu deficit de produse petroliere. Este cât se poate de real. Nu voi da denumiri de firme concrete, dar, astăzi, importul de produse petroliere în Republica Moldova este efectuat de către trei companii. Mulţi sunt induşi în eroare de mulţimea de agenţi economici de pe acest segment de piaţă. Dar ei toţi sunt dependenţi într-un fel de trei mari jucători. E suficient ca unul dintre aceştia, din anumite motive, să se „poticnească” şi activitatea întregii pieţe va fi perturbată. Iar riscul e real, pentru că se aud deja diverse apeluri că unul dintre aceşti trei importatori ar trebui boicotat. Aceasta ar paraliza minimum jumătate din piaţa produselor petroliere.
În al doilea rând, în ultima perioadă, şi pe pieţele externe se atestă tendinţe îngrijorătoare care se expun şi asupra Republicii Moldova. Pe lângă faptul că preţurile Platts cresc permanent, nu există nici volume suficiente pentru a fi contractate. Astfel, devine practic imposibilă misiunea de a face careva rezerve, anticipând posibila criză de pe piaţa produselor petroliere.
În al treilea rând, cei care iubesc să numere banii altora şi deseori îşi dau cu părerea „cum se îmbogăţesc petroliştii de pe urma creşterii permanente a preţurilor”, se fac a nu şti că în ultima perioadă costurile ce ţin de logistică au crescut de 2-3 ori. Şi ele s-au expus asupra celor două tipuri de transport prin intermediul cărora e asigurată Republica Moldova cu produse petroliere – auto şi naval. Ca să nu mai vorbim deja de creşterea semnificativă a duratei de livrare, ceea ce iarăşi se expune asupra costurilor. Spre exemplu, dacă anterior o autocisternă avea nevoie de trei zile pentru a aduce în Moldova încărcătura sa, acum are nevoie de 4-5 zile. Despre transportul naval cred că nici nu face să vorbim, ştiind care e acum situaţia cu navigarea pe Marea Neagră.
Iar dacă mai adăugăm aici că Moldova e unica ţară din regiune care nu are o „piaţă liberă” în domeniul comerţului cu produse petroliere (preţurile fiind plafonate), obţinem un tablou integru ce arată în ce situaţie dificilă suntem.
Întrebarea este: Ce se poate de făcut pentru a normaliza situaţia de pe piaţa produselor petroliere? Iar posibilităţi în acest sens există minimum trei. În primul rând, autorităţile trebuie să-şi înţeleagă greşeala şi să renunţe la plafonarea preţurilor la produsele petroliere. Piaţa trebuie să fie liberă, aşa cum a fost şi până la plafonare. Iar că situaţia era atunci cu mult mai bună decât acum, vă poate spune oricine. În al doilea rând, autorităţile trebuie să revadă de urgenţă politicile fiscale ce vizează piaţa produselor petroliere. Unele ţări din regiune deja acţionează în direcția revederii accizelor şi a TVA, aplicate în domeniul dat, şi noi ar trebui să le urmăm exemplul. În al treilea rând, autorităţile trebuie să instituie un cadru de dialog permanent cu petroliştii, pentru că numai astfel poate fi identificată „jumătatea de aur” în beneficiul cetăţenilor şi a agenţilor economici. Dacă lucrurile acestea vor fi făcute, vom asista la o îmbunătăţire vizibilă a situaţiei de pe piaţa produselor petroliere. Şi atunci, cu siguranţă nu va mai trebui să vorbim în fiecare zi despre tot noi şi noi creşteri de preţuri şi despre un posibil colaps pe această piaţă de maximă importanţă.
www.coment.md