Produsele cosmetice și de parfumerie sunt niște produse care se aplică pe suprafața corpului uman cu scopul de înlăturare a mirosurilor,de curățare și îngrijire a tenului (pielii), de apărare contra razelor UV și nu in ultimul rând de creare a unui aspect frumos și luminos.
Produsele cosmetice și de parfumerie pot fi divizate fiecare după modul său de utilizare:
• Produse pentru îngrijirea pielii feței și a corpului;
• Produse pentru îngrijirea părului;
• Produse cosmetice decorative;
• Produse cosmetice speciale;
• Produse pentru îngrijirea igienică și parfumare;
• Produse pentru îngrijirea dinților și cavității bucale;
• Produse pentru igiena intimă.
Luând în considerație sortimentul larg și specificul produselor cosmetice și de parfumerie consumatorul trebuie să cunoască că aceste produse necesită anumite condiții de păstrare. Ele se păstrează la temperatura nu mai jos de 0 0C și nu mai mare de 25 0C, spații de depozitare închise.
Nu se admite păstrarea produselor cosmetice și de parfumerie sun razele solare directe și în apropierea surselor de căldură deoarece, acestea pot elimina substanțe toxice care provoacă diverse alergii.
De aceea aceste produse trebuie să fie cumpărate din magazine specializate care au autorizațiile și condițiile respective de păstrare și comercializare a acestora.
Nu trebuie să achiziționați la tarabele din stradă pentru că riscați ca ele să-și piardă calitățile, chiar dacă produsele au indicate termenul de valabilitate sau garanție stabilite de producător.
La procurarea produselor cosmetice și de parfumerie în magazinele specializate puteți primi sfaturi, consultații de la vânzători, pentru alegerea corectă a produselor de care sunteți interesați.
Toată informația necesară despre produs pentru a face o alegere cât mai corectă trebuie să fie prezentată pe cutie, în foaia informativă sau alte documente existente indicându-se
*destinația produsului: de exemplu, „gel pentru corp”,”gel pentru aranjarea părului”, etc.
* compoziția produsului: trebuie să aibă în vedere că lista ingredientelor este prezentată în ordinea reducerii cantității lor în rețeta produsului.
La produsele cosmetice și de parfumerie producătorul stabilește un termen de valabilitate care se calculează din data fabricării produsului. El poate fi indicat în următoarele moduri:
• data fabricării ( luna, anul) și termenul de valabilitate (luni, ani);
• valabil ( a se utiliza) până la ( data, luna, anul ).
La acele produse care sunt fabricate în țări străine, uneori , producătorii indică data fabricării sub forma unui cod din litere/ cifre. Vânzătorul este obligat să decodeze acest cod și să prezinte consumatorului în forma clară data fabricării și termenul de valabilitate.
La comercializarea produselor cosmetice și parfumerie este obligatorie prezența informației despre utilizarea corectă a lor deoarece lipsa ei poate crea dificultăți la utilizare , iar utilizarea lor incorectă poate dăuna asupra sănătății consumatorului.
Consumatorul trebuie să cunoască că produsele cosmetice și de parfumerie de calitate corespunzătoare nu se supun schimbului, ca un sfat bineștiut ar fi ca înainte de procurare să citiți cu atenție toată informația necesară de pe ambalajul fiecărui produs asta pentru a face alegerea cea mai corectă. Pentru anumite tipuri de cosmetice în magazine trebuie să rugați consultantul să vă ofere mostre, pentru a vă asigura că produsul e acel pe care îl căutați.