[ X ]
Ce trebuie să consumăm în noaptea dintre ani? Nutriționist, despre pregătirea mesei de sărbătoare
30 Decembrie

Revelionul se apropie, iar gospodinele pregătesc deja meniul pentru masa de sărbătoare. Specialiștii sunt de părerea că bucatele preparate trebuie să fie nu doar gustoase, dar și bogate în substanțe nutritive, pentru ca ulterior să nu producă efecte negative asupra organismului. O serie de recomandări în acest sens ne-a oferit nutriționista Olga Oistric.

Contactată de reporterul CURENTUL, aceasta ne-a comunicat că masa de sărbătoare trebuie să conțină în primul rând alimente bogate în fibre. Acestea sunt legumele și salatele.

„Anume pentru masa de Revelion, care se sărbătorește seara, nu aș recomanda fructele, deoarece ele se consumă ziua, în special în prima parte a zilei și nicidecum pe noapte. Fibrele ajută la o degestie bună, profilactează constipația, previn durerile de cap care pot apărea a doua zi, după masa copioasă. De asemenea, ele ajută la digerarea proteinei care se găsește în carnea de animale sau pește. Cand alimentele ajung toate odată în organism, acestea generează un șoc pentru stomac, iar fibrele contribuie la asimilarea acustui amalgam de produse”, a menționat ea.

Nutriționista recomandă ca pe masă să fie prezente și legumele coapte, deoarece la fel sunt o sursă de fibre, minerale și se combină foarte bine cu sursele proteice.

Ce ține de proteine, acestea pot să persiste pe masa de sărbătoare, însă preparate corect. Carnea nu trebuie să fie grasă, cel mai bine coaptă în rolă, fără ulei sau alimente ce îngrelează digestia. Se potrivește carnea de iepure, curcan, găină sau peștele.

„O recomandare ar fi să excludem salatele cu maioneză, deoarece aceasta este digerată greu. Se pot utiliza uleiurile presate la rece, printre care cel din in, măsline sau altele la preferința fiecăruia”, a specificat experta.

În perioada sărbătorilor se acutizează unele afecțiuni ale tractului gastrointestinal, din motiv că masa este copioasă, se concumă produse ce nu se combin între ele, cum ar fi proteina cu carbohidrații – torta și carnea. Carbohidrații mereu vor încurca la o digestive sănătoasăși vor determină balonări, gaze sau alte tulburări. O problemă ar mai fi faptul că se mănâncă la o oră târzie, după care nu se îndeplinesc exerciții fizice pentru a se consuma caloriile. Totodată, mâncarea de sărbătoare se prepară în cantități mari, iar la ea se mai adaugă alcoolul care la fel dăunează organismului.

Astfel, un sfat de la nutriționistă ar fi ca la masa de sărbătoare să-ți combini meniul, de exemplu să pui în farfurie mai întâi legume sau salate și apoi îți alegi un tip de proteine, carne de pui, iepure sau pește. Nu se recomandă combinarea multor surse proteice între ele.

Nutriționista a mai precizat că pe masă nu trebuie să lipsească urciorul cu apă. Aceasta este importantă pentru o digestie sănătoasă și detoxifierea organismului. Dacă ai decis să servești puțin alcool, este necesar să consumi după și un pahar cu apă, pentru a neutraliza și a evacua toxinele din organism. Alcoolul va deveni mai puțin dăunător în cazul dat.

„Aș recomanda ca înainte să se așeseze la masa de sărbătoare, persoanele să se înzestreze cu un complex de fermenți care ajută la digestia alimentelor consummate și un complex hepatoprotector, care va păzi ficatul de alcoolul servit și alte toxine ajunse în organism prin intermediul mâncării”, a menționat Olga Oistric.

Menționăm ca anul precedent, după Revelion s-au adresat la spital peste 300 de persoane, inclusiv din cauza afecțiunilor gastrointestinale.

Doina Buruiană, stagiar

Inapoi la arhiva noutaților