[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce treabă are criza cu spiritul de echipă
19 Iulie

Ce este criza?

Criza e o situație de dezechilibru și de îngrijorare. Uneori chiar de furtună și de frică. Criza e perioada în care lucrurile nu merg așa, cum noi ne-am așteptat și ne-am fi dorit.

Criza e perioada în care pierdem, nu câștigăm. Asta ne face să privim criza ca pe un rău. Totodată, criza face parte din viața noastră și de noi depinde cum o vom trece.

 

Putem trece prin criză individual, dar putem trece criza și în echipă.

Nu atât de demult, vreo 50 de ani în urmă, buneii noștri știau mai bine decât noi să lucreze în echipă. Pe timpurile celea oamenii se ajutau la construcția casei, la strânsul strugurilor și la facerea vinului, împreună săpau și curățau fântânile, și multe alte lucruri le făceau în echipă. Atunci satele erau mai unite și oamenii mai ușor treceau timpurile grele.

Bătrânii de la țară au dreptate când ne spun: “voi azi nu știți greul”.

Nouă ni se pare greu totul pentru că nu suntem așa uniți și nu am învățat să cooperăm eficient.

În problemele astea ne poate ajuta fotbalul.

 

Fotbalul e mai mult decât un joc spectaculos.

Fotbalul, de fapt, e un exemplu de cooperare a unui grup de oameni, uniți de obiective comune.

Fotbalul unește oamenii, îi învață să coopereze eficient și să fie mai buni.

Fotbalul promovează atitudine cinstită și reciproc respectuoasă, și metode obiective de apreciere celui mai bun.

 

Cu cât jucătorii cooperează mai eficient, cu atât rezultatele echipei sunt mai bune. Fotbalul nu tolerează egoismul.

 

Echipa de fotbal e mult mai mare decât jucătorii. Părți egal de importante ale echipei sunt antrenorii, medicii, finanțatorii, familia, prietenii, suporterii. Toți au rolul lor în performanța și dispoziția echipei. Echipa inspirată și bine dispusă e de două ori mai puternică.

Fotbalul ne oferă posibilitatea să fim împreună la bine și la rău. Mai exact, să ne bucurăm împreună de succese și să ne susținem reciproc atunci când nu am reușit. Anume în cazul nereușitelor, omul are cea mai mare nevoie de susținere. Nereușitele sunt oportunitatea să ne susținem și să ne încurajăm reciproc. După nereușite, succesele sunt mult mai plăcute.

Când naționala noastră pierde – fotbaliștii au cea mai mare nevoie de susținere. Susținătorii îi pot reîncărca energetic, le pot alimenta încrederea în talentele și în forțele lor.

 

Pierderile sunt inevitabile, sunt parte a vieții care nu o putem exclude. Oricine poate trăi reușitele. Dar, pierderile le trăim mai ușor în echipă, când ne sprijinim unii pe alții.

De asta acum, în criză, toții avem nevoie de mai mult spirit de echipă.

De mai multă unitate. De mai multă cooperare eficientă. De obiective comune.

Fotbalul ne poate ajuta să învățăm lecții despre lucrul în echipă. De la mic, la mare.

Dezvoltarea fotbalului implică dezvoltarea infrastructurii fotbalistice. Iată de ce Federația Moldovei de Fotbal dezvoltă parteneriate cu ministerul Educației și cu autoritățile publice locale.

Vrem să aducem fotbalul în fiecare localitate, mai aproape de fiecare familie. Vrem să deschidem oportunități noi pentru oameni din toată țara de a petrece timpul făcând sport și construind echipe. Vrem ca fotbalul să devină parte a programului săptămânal pentru cât mai mulți oameni.

 

Criza e perioadă grea. Dar, criza e și oportunitate.

E oportunitate să încercăm ceva nou.

E oportunitate să ne unim, să setăm obiective comune și să lucrăm în echipă pentru realizarea lor.

Spiritul de echipă, care-l educă fotbalul, ne poate fi de mare folos și ne poate ajuta să ieșim din criză mai uniți, decât am intrat în ea.

Leonid Oleinicenco, președinte al FMF

Inapoi la arhiva noutaților