Acoperirea necesităților în alimente ale populației impune efectuarea de cercetări în domeniu, atât în vederea explorării unor surse naturale, neutilizate anterior ca produse alimentare, cât și crearea prin intermediul bio-, nanotehnologiilor a unor produse alimentare noi. Plasarea pe piață a unor astfel de produse nu trebuie să afecteze sănătatea consumatorilor. Multe dintre statele lumii, inclusiv UE, au adoptat legislații în acest domeniu.
Care sunt categoriile de produse alimentare noi?
Conform surselor din care acestea provin și tehnologiilor de obținere aplicate, produsele alimentare noi pot fi clasificate în următoarele categorii:
produse alimentare cu o structură moleculară primară nouă sau modificată intenționat;
produse alimentare care constau din microorganisme, ciuperci (fungii), alge, sau izolate din acestea;
produse alimentare constând din plante sau separate din plante sau animale, cu excepția produselor obținute prin practicile de înmulțire sau reproducere tradiționale și care au un istoric de utilizare în condiții de siguranță;
produse alimentare pentru care s-a aplicat un proces de producție care nu a fost utilizat până la data intrării în vigoare a Regulamentului Sanitar privind produsele alimentare noi și care duce la schimbări semnificative în compoziția sau structura produselor alimentare, care afectează valoarea lor nutritivă, metabolismul sau nivelul de substanțe nedorite.
Exemple de diferite tipuri de produse alimentare noi:
procese noi de producție a alimentelor – ciuperci sau lapte tratate cu lumină UV pentru creșterea conținutului de vitamina D
noi surse de substanțe nutritive – uleiul cu acid docosahexaenoic (DHA) provenit de la microalge
produse extrase din plante – proteinele de rapiță
Condițiile de plasare pe piață
Până la plasarea pe piața Republicii Moldova produsele alimentare noi se supun unei proceduri detaliate de evaluare asigurată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică privind corespunderea produsului alimentar nou prevederilor din Regulamentului Sanitar privind produsele alimentare noi. La fel, în Regulament sunt expuse cerințele referitoare la produsele alimentare noi, regulile de întocmire a dosarului privind înregistrarea produsului alimentar nou, cerințele pentru asigurarea transparenței informației cu privire la produsele alimentare noi, cerințele speciale de etichetare a produselor alimentare noi, conținutul ordinului de aprobare și al celui de respingere a cererii de înregistrare a unui produs alimentar nou, precum și conținutul informației din Registru.
Până la moment, agenții economici nu s-au adresat Agenției Naționale pentru Sănătate Publică pentru înregistrarea produselor alimentare noi. În acest fel facem apel către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în calitate de autoritate responsabilă de supraveghere în domeniul alimentar, în cadrul controalelor să stabilească circumstanțele plasării pe piață unor astfel de produse.
Produsele alimentare noi aprobate în vederea plasării pe piaţă sînt incluse în Registrul de stat al produselor alimentare noi gestionat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.