În Uniunea Europeană, fiecare sursă de lumină trebuie să dețină o etichetă energetică, care indică eficiența energetică și ce cantitate de energie consumă produsul. În clasa A++ sunt incluse becurile LED, care sunt considerate cele mai econome, transmite CURENTUL.
Lămpile cu becuri econome sunt încadrate în clasele A și B, cele cu halogen între C și G, iar lămpile cu becuri incandescente între clasele E și G. Etichetele de pe lampă sau lustră ne indică performanța și clasa energetică a sursei de lumină folosită. De asemenea, eticheta energetică ne informează dacă corpul de iluminat conține surse de lumină ce nu pot fi înlocuite, în cele mai multe cazuri, cu becuri LED, care sunt considerate cele mai performante în prezent.
Abrevierea LED vine din engleză și înseamnă diodă emițătoare de lumină. Cel mai mare avantaj al acestor becuri LED este consumul redus de electricitate, care folosește cu 85% mai puțină lumină decât becurile incandescente tradiționale. Astfel, costul final se reduce cu 80-90% din prețul anual achitat pentru aceeași cantitate de lumină provenită de la un bec incandescent. Becurile LED luminează imediat după aprindere la putere maximă, deci nu este perturbat de aprinderi sau stingeri dese. Durata de folosință poate varia de la 50.000 ore până la 100 000 ore, sunt rezistente la șocuri și deteriorări mecanice, iar consumul este de doar 10 kW/an. Un aspect la fel de important este faptul că produsele LED sunt ecologice, adică nu conțin substanțe toxice ca mercur, de aceea pot fi folosite fără teamă.
Performanța unei lămpi se măsoară în lumeni (lm), ceea ne permite să comparăm cantitatea de lumină emanată de diferite tipuri de becuri. Cu cât este mai mare valoarea fluxului luminos emis de un bec, cu atât este mai mare cantitatea de lumină generată de bec. De aceea, înainte de a cumpăra un bec, trebuie verificată „valoarea fluxului luminos” și eficacitatea acestuia. Becurile LED sunt cele mai performante. Eficacitatea luminoasă a unui bec LED poate ajunge la 100 lm/W, pe când un bec incandescent are o eficacitate luminoasă de 11 lm/W.
În perioada 12-24 septembrie 2010, în cadrul propunerii de politici publice pentru promovarea consumului eficient de energie electrică în gospodăriile casnice, 1499 de cetățeni, cu vârsta de peste 18 ani, au fost întrebați ce tipuri de becuri cumpără de obicei, iar 79,1% din respondenți au răspuns că procură becuri incandescente și numai 20,9 % becuri econome. La întrebarea legată de cauza procurării becurilor incandescente, 71% din respondenți au răspuns că nu dispun de bani inițial pentru a procura becuri mai scumpe, 9,8% nu au încredere în becuri econome, 9,3% nu le place calitatea luminii becurilor econome, 5,5% nu au nevoie să economisească energie electrică, iar 4,4% din respondenți au spus că becurile economice sunt dăunătoare pentru sănătate. Întrebați ce preț ar putea să își permită pentru a cumpăra un bec econom, 66% au răspuns că nu dispun de mijloace să achite un preț mai mare decât pentru becul incandescent de 5 lei.
Alexandru Ciudin, directorul AEE ne asigură că: „Progresul tehnologic din ultimele decenii a permis trecerea la noi tipuri de surse de iluminat, care prezintă o serie de avantaje considerabile față de sursele clasice (becuri cu filament incandescent). Becurile cu gaz halogen reprezintă o ameliorare față de tehnologia clasică, fiindcă durata lor de viață este considerabil mai mare și luminozitatea mai ridicată. O tehnologie mai recentă și mult mai avantajoasă în termeni de consum al energiei electrice este tehnologia LED, care se bazează pe utilizarea diodelor electroluminiscente, ce oferă acestei surse de iluminat moderne o durată mai mare de viață, dar și intensitate luminoasă maximă. Agenția pentru Eficiență Energetică implementează o serie de măsuri (proiecte) în scopul încurajării cetățenilor, dar și a autorităților publice, de a trece la utilizarea surselor de iluminat cu tehnologii avansate, care prezintă avantaje importante și conduc la scăderea consumului de energie electrică.” Astfel, Agenția pentru Eficiență Energetică a lansat, în prima jumătate a anului curent, un Apel pentru Propuneri de Proiecte nr.6, care presupune modernizarea sistemului de iluminare publică în cadrul localităților din subordinea autorităților administrației publice locale de nivelul I (sate și comune). Bugetul alocat pentru sprijinirea proiectelor este de aproximativ 40 000 000 lei.
Apelul este destinat beneficiarilor din sectorul public, care au ca obiectiv reabilitarea și creșterea randamentului sistemelor de iluminat public (SIP), prin implementarea proiectelor care prevăd realizarea măsurilor de Eficiență Energetică aferente SIP și oferirea suportului autorităților administrației publice locale de nivelul I în achiziționarea unor soluții de iluminat performante și eficiente din punct de vedere energetic.
Cristina Pendea