[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce spun autoritățile despre incendiul din Cernobîl și pericolul acestuia pentru R. Moldova
22 Aprilie

Ca urmare a apariției în presă a unor informații cu privire la incendiul din zona de excludere a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernobîl și a îngrijorărilor cu privire la potențialele pericole radiologice pentru populația Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) vine cu unele precizări, transmite CURENTUL.

Potrivit ANSP, în prezent, nu există un risc radiologic pentru sănătatea populaţiei Republicii Moldova, ca urmare a evoluţiei de ultimul moment a stării fondului radioactiv survenite în urma incendiului din zona de excludere a CNE Cernobîl.

ANSP, inclusiv CSP Bălți, monitorizează permanent nivelul radioactivităţii în zonele de trai ale populaţiei. În acest scop, ANSP, zilnic, efectuează măsurătorile dozimetrice ale fondului gama-extern.

„Starea fondului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova, în perioada 04-20 aprilie 2020, a rămas stabilă. Valorile debitului dozei fondului-gama au variat în limitele 0,09-0,14 µSv/h (microSievert/oră). Valorile obţinute sunt situate în limitele specifice teritoriului republicii şi nu depăşesc nivelele admise conform „Normelor Fundamentale de Radioprotecţie” (NFRP-2000) 06.5.3.34 aprobate la 27.02.01.

Potrivit informațiilor și datelor oferite de către autoritățile oficiale din Ucraina, un incendiu a apărut în zona de excludere a CNE de la Cernobîl în data de 04 aprilie 2020, care s-a extins pe aproximativ 35 hectare. Imediat, autoritățile ucrainene au intensificat monitorizarea radioactivității în zona de excludere a CNE Cernobîl și în zonele unde populația a fost strămutată ca urmare a incendiului din aprilie 1986.

Din informaţiile pe care le deţinem pînă în prezent, reţelele de monitorizare a radioactivităţii mediului din Ucraina dintr-un Sistem automatizat de monitorizare a radiațiilor (ARMS) nu au detectat creşteri ale nivelului radioactivităţii mediului peste fondul de radiaţii natural nici în Ucraina. Datele ARMS sunt disponibile în timp real la următoarea adresa: http://www.srp.ecocentre.kiev.ua/MEDO-PS/index.php?lang=UKR.

Corelând aceste informații cu măsurătorile realizate în Republica Moldova în perioada 04-20 aprilie 2020, constatăm că nu s-a produs o modificare a radioactivității mediului pe teritoriul Republicii Moldova, astfel că nu există o bază reală pentru motiv de îngrijorare a populației de pe teritoriul republicii”, menționează ANSP.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților