[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce solicitări au producătorii de lapte de la Guvernul condus de Maia Sandu
26 Iunie

Producătorii de lapte din R. Moldova au un șir de solicitări către Guvernul condus de Maia Sandu, care în opinia lor ar îmbunătăți considerabil indicii din acest sector, informează CURENTUL.

Contactată de reporterul nostru, directorul executiv al Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate „Lapte”, Carolina Linte, a spus că, pe parcursul multor ani nu s-au create condiții pentru dezvoltarea sectorului laptelui.

„Nu am avut politici clare pentru susținerea sectorului. Au fost promovate doar produsele ieftine pentru electorat, deoarece o buna parte din produsele lactate fac parte din produsele sociale de primă necesitate. Din acest motiv au și apărut falsificări în rândul produselor lactate, care au distrus de fapt cererea pentru lapte ca materie primă, iar cererea laptelui brut a fost stopată din lipsa economiei eficiente în cadrul fermelor de bovine de lapte”, spune ea.

Carolina Linte a precizat că, producătorii de lapte autohtoni își pun speranțe mari în noua guvernare.

„Ne dorim o strategie pe termen lung pentru revitalizarea sectorului în primul rând al sectorului primar producerea laptelui brut din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. Avem nevoie de o politică pe termen lung pentru promovarea produselor autohtone, minimalizarea importurilor din țările vecine prin aplicarea legislației in vigoare, Legea cu privire la informarea consumatorului, Hg 158 /2019, cerințe de calitate si plasarea pe piață a produselor lactate (cerințe internaționale Codex alimentarius), implementarea Planului de monitorizare a sectorului de lapte pe calitate și monitorizarea reziduurilor”, a conchis Carolina Linte.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților