[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce se va întâmpla cu cetățeanul moldovean, când va merge la vot în străinătate și va avea temperatura mai mare? Secretarul general al MAEIE explică
19 Octombrie

Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Eugen Revenco, afirmă că cetățenii din străinătate trebuie să ia măsuri suplimentare de precauție în cazul în care au o afecțiune respiratorie când vor merge la urna de vot, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Eugen Revenco menționează că în multe țări deplasarea cetățenilor spre spații închise la diferite manifestări cu simptome de infecție respiratorie este interzisă.

„Depinde de la țară la țară. Sunt țări cu diferite reguli, dar în cazul Republicii Moldova, dacă noi avem acum o decizie proaspătă a Comisiei naționale excepționale în sănătate publică care permite votarea celor care apar la secția de votare cu simptome ale unei infecții respiratorii, pentru că nu fiecare infecție respiratorie este neapărat o infecție COVID, dar în multe țări aflarea în spații publice a persoanelor cu simptome ale unei infecții respiratorii este o încălcare care este sancționată. Și avem situații unde secțiile de votare sunt amplasate în hoteluri, bunăoară. Intrarea în hotel este însoțită de măsurarea temperaturii și acolo este în afara controlului ambasadei. E altceva că la momentul intrării în sala în care va fi amenajată secția de votare este deja regula noastră, însă suntem atenționați de autoritățile statelor-gazdă să respectăm consemnele care sunt în aceste țări. Deci, cu siguranță că în condițiile actuale noi nu putem formula obstacole pentru cetățenii care prezintă simptome ale unei infecții respiratorii, dar până la momentul votării va trebui oamenii să ia în calcul în așa fel încât să nu-i pună în pericol nici pe cei care stau la coadă împreună cu ei, nici pe cei care lucrează în secția de votare și care fac parte inclusiv din biroul electoral. Și în această situație depinde foarte mult de conștiința și bunăvoința celor care se vor prezenta la alegeri”, spune Eugen Revenco.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților