[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce se întâmplă cu promisiunea Guvernului față de investitorii străini gata să obțină cetățenia R. Moldova contra sumei de 100 mii euro
5 Mai

Pe 2 octombrie 2017, Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție de către cetățeni străini sau apatrizi. Astfel, străinii care au reputație financiară bună ar putea dobândi cetățenie moldovenească contra sumei de 100 000 de euro, contribuție la Fondul de Investiții Publice, și cu condiția că sunt gata pe parcursul a minim 60 de luni să investească cel puțin 250 mii de euro. Responsabil de implementarea proiectului este Ministerul Economiei și Infrastructurii, informează CURENTUL.

Deși a trecut mai bine de jumătate de an, regulamentul a rămas pe hârtie, la modul practic nefiind întreprins ceva. Singura reușită de până acum ține de structurile de stat precum Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Interne, Aparatul Președintelui Republicii Moldova și Ministerul Economiei și Infrastructurii, care timp de șapte luni au lucrat asupra constituirii comisiei de evaluare a dosarelor cetățenilor străini.

Solicitată de către CURENTUL, Valentina Badrajan, directoarea Fondului Provocările Mileniului, pe contul căruia ar urma să vină contribuția de 100 mii euro, ne-a comunicat că, nu există careva progrese în acest sens. La momentul de față, nefiind examinat vreun dosar.

Reporterul nostru a încercat să afle de ce s-a tergiversat procedura la reprezentanții Ministerului de Economiei. Aceștea au pasat replica de la unul la altul, nefiind în stare să ofere un răspuns lămurit. În cele din urmă, delegata serviciului de presă ne-a comunicat faptul că MEI a lansat la începutul lunii aprilie un concurs pentru desemnarea companiilor care se vor ocupa de implementarea proiectului în străinătate.

Data limită de depunere a dosarelor la concurs este 15 mai 2018.

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților