[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce se întâmplă cu principalele culturi agricole în luna iunie. Ce fenomene climaterice sunt nefavorabile
13 Iunie

Conform datelor multianuale, la începutul lunii (3-9 iunie) se observă înflorirea grâului de toamnă. În Republica Moldova perioada umplerii boabelor la grâul de toamnă (faza înflorirea – coacerea în lapte) durează în medie 15 zile, transmite CURENTUL.

În a doua jumătate a lunii se semnalează de obicei coacerea în lapte. Asigurarea cu umezeală în timpul umplerii boabelor la grâul de toamnă este în medie satisfăcătoare şi rezervele ei în stratul de sol cu grosimea de 1 m poate varia de la 90-120 mm în raioanele de nord ale țării până la 60-110 mm – în raioanele de sud. Coacerea în lapte a boabelor are loc în jumătatea a doua a lunii iunie.

La orzul de primăvară în prima jumătate a lunii iunie se semnalează înspicarea, în decada a treia – coacerea în lapte.

La porumb procesul creşterii intense a masei vegetale începe după formarea frunzei a cincea, care are loc în prima decadă a lunii iunie. Asigurarea cu umezeală a porumbului (în stratul de sol cu grosimea de 1 m) pe parcursul perioadei de vegetaţie în raioanele de sud ale țării nu depăşeşte 45-50 % din cantitatea optimală, în raioanele centrale şi de nord – 60-70 % din cea optimală.

La floarea-soarelui în a doua decadă a lunii iunie se semnalează formarea inflorescenţelor. Rezervele medii multianuale de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea 50 cm în această perioadă alcătuiesc circa 50-60 mm, fiind suficiente pentru creşterea şi dezvoltarea normală a plantelor.

La sfecla de zahăr în luna iunie se observă începutul îngroșării rădăcinii principale. Condiţiile favorabile pentru creşterea sfeclei de zahăr sunt create prin acumularea umezelii în stratul de sol cu grosimea de 1 m cu cantitatea mai mare de 100 mm.

În luna iunie în livezi se înregistrează creşterea fructelor, la cireş, vişin şi a soiurilor timpurii de cais – coacerea lor. La viţa de vie, conform datelor medii multianuale, în prima jumătate a lunii iunie se semnalează înflorirea.

Din fenomenele climatice nefavorabile pentru culturile agricole în luna iunie sunt secetele, suhoveiurile şi ploile torenţiale. În luna iunie suhoveiurile cu diferită intensitate se semnalează pe teritoriul țării în medie pe parcursul a 6-13 zile. Ploile torenţiale pot provoca căderea, dezrădăcinarea plantelor şi chiar spălarea semănăturilor.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților