[ X ]
Ce se întâmplă cu fructele? Gorincioi: „Din cauza înghețurilor, producătorii de fructe au pierdut o parte din roadă”
17 Octombrie

Indiferent de pandemie, înghețurile târzii, seceta crâncenă, sectorul de fructe a făcut tot ce este posibil pentru a avea o recoltă cât de cât bună. Despre aceasta comunică Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi, transmite CURENTUL.

Vitalie Gorincioi spune că pandemia a stresat foarte mult, era și este nevoie de a fi întreprinse măsuri de precauție și de securitate a lucrătorilor.

„În luna martie, când a fost anunțată pandemia, noi lucram în casele de ambalare, eram îngrijorați pentru că exista posibilitate mare de infectare a oamenilor, ulterior când am ieșit în câmp ne-am străduit să păstrăm distanța. Deseori făceam schimb de opinii cum să ne comportăm în situația de pandemie cu colegii din asociație, cu colegii din alte ramuri. Până la moment, noi nu am avut focare de infecții în colectivele din sectorul horticol”, spune Gorincioi.

De asemenea, el s-a referit la rezultatele înregistrate în horticultură.

„Dacă ne referim la rezultatele pe care le-au obținut cei din horticultură: la culturile sâmburoase pierderile au fost de la -50 la -70% în unele regiuni, recolta de mere este cu 20-25 la sută mai mică decât cea preconizată. Sunt pierderi mari, pentru că în afară de cheltuielile pentru lucrările pe care le fac anual, producătorii fac investiții enorme, majoritatea din credite. Totuși, nu ne putem compara cu cei care cultivă grăunțoase și care din păcate nu au primit nimic, nici 10 la sută.

Anul acesta, din cauza înghețurilor, producătorii de fructe au pierdut o parte din roadă, o altă parte a fost pierdută din cauza condițiilor climaterice nefavorabile, care au făcut imposibil de efectuat unele lucrări tehnologice. Spre exemplu lucrările de rărire chimică și cea mecanică în situația în care jumătate din pom era legat cu fructe, jumătate nu era legat sau avea foarte puține fructe. A urmat seceta care i-a afectat și pe cei cu plantații intensive, cu irigare. Irigam pe porțiunea de 30-40 cm, dar în rând ardea totul pentru că temperaturile ajungeau la 40-45 grade, cei care irigau din lacuri le-au secat, iar cei care au irigat din râurile Nistru, Prut au dus lipsă de apă pentru că era necesar să fie irigat 24/24. Am reușit totuși să salvăm o parte din roadă.

Recoltarea este acum pe ultima sută de metri. Majoritatea producătorilor, membri ai asociației, depozitează fructele. Dacă am compara cu anii 2006, 2014 când au fost impuse embargouri de către Federația Rusă, și când doar 30-40% din recoltă se depozita, iar restul se vindea direct din livadă, acum avem capacitatea de a depozita 80-90% fie în depozitele proprii, fie închiriate. Aceasta permite producătorilor să vândă fructele sortate, calibrate și la un preț mai bun”, a spus Vitalie Gorincioi.

Inapoi la arhiva noutaților