Moneda națională continuă aprecierea în fața principalelor valute, marcând a 32-a lună consecutivă de apreciere în fața dolarului. Seria a început în ianuarie 2016, iar experții anunță că evoluția va continua și în următoarele luni, informează CURENTUL.
Cu toate că în 2018 presiunea asupra leului s-a redus considerabil, aprecierea acestuia, totuși, continuă. Analiștii din piață pun fenomenul pe seama creșterii semnificative a exporturilor din țară față de importuri, care rămân aproximativ constante.
Economistul „Expert-Grup”, Alexandru Fală menționează că „deși importurile rămân a fi mult mai mari decât exporturile, majorarea exporturilor favorizează intrările de valută, este un flux mare de remiteri, astfel că acești factori fundamentali determină aprecierea leului. În perioada apropiată nu se prevăd schimbări de evoluție cardinale, puțin probabil să se diminueze unul din factorii de mai sus, așa că pe parcursul a încă jumătate de an ordinea valutară se va menține”.
De părere că situația pe piața valutară va rămâne stabilă este și expertul economic, Veaceslav Ioniță, care afirmă pe blogul său că pe final de an nu vor avea loc perturbații majore pe piața valutară grație a două tendințe diametral opuse ce se vor compensa una pe alta: legea privind amnistia capitalului cel mai probabil va genera noi intrări de valută în piață și creșterea ofertei de valută, iar experiența ultimilor 15 ani arată că în preajma alegerilor unii jucători decid să retragă valuta de pe piață și creează o cerere ridicată.
În condițiile aprecierii constante a leului, experții spun că cei care au de câștigat sunt importatorii și persoanele care au economii în lei sau au dat împrumuturi în valută și urmează să primească în lei. Pe de altă parte, au de pierdut cei care au depozite în valută și exportatorii, care pentru o sumă anumită în valută, vor primi mai puțini lei.
Dima Garcaliuc