[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce se întâmplă cu albinele iarna, când temperaturile sunt ca primăvara
18 Ianuarie

La început de an apicultorii din întreaga țară și familiile de albine pe care le dețin se află în plin sezon rece, lunile ianuarie și februarie fiind considerate în mod frecvent cele mai reci luni ale anului. Pentru a preveni pierderile apicultorii supraveghează familiile de albine în permanență pentru a depista în timp util situațiile critice care pot apărea în viaţa albinelor, într-un sezon când ele nu-şi pot restabili singure starea normală, transmite CURENTUL.

Contactat de reporterul nostru, pentru a afla cum afectează iernatul albinelor temperaturile ridicate înregistrate în această iarnă, membrul Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, apicultorul Andrei Zagareanu a spus că în această perioadă albinele au nevoie de un control mai amănunțit ce presupune controlul auditiv, examinarea resturilor ce se scot periodic de pe fundul stupului, curățarea urdinișului, asigurarea liniştii familiilor de albine.

„De regulă, în luna ianuarie curba biologică de dezvoltare a familiilor de albine are un sens descendent, pentru că numărul de indivizi scade, se micșorează consecutiv albinele uzate care mor, iar puterea familiei este în scădere. Acest lucru nu ar trebui să-i îngrijoreze prea mult pe apicultori doar în cazul în care cantitatea de albine moarte găsite la control pe fundul stupilor sau la urdiniș este exagerat de mare. În această perioadă controalele periodice sunt reclamate mai des, iar apicultorii intervin pentru a depista și îndepărta stările anormale. Temperaturile ridicate înregistrate în acest sezon au determinat familiile de albine să formeze deja ghemul de iernare, acesta fiind la moment afânat și nu compact cum ar trebui să fie în mod normal. Astfel, există riscul ca să se declanșeze ouatul mătcii și apariția puietului și, respectiv, albinele consumă o cantitate mai mare de hrană”, a spus apicultorul Andrei Zagareanu.

Apicultorul recomandă ca în această perioadă să se intervină cu hrăniri de completare a rezervelor de hrană. Acesta poate fi făcută cu turte solide ca se aplică deasupra fagurilor din zona în care se găsește ghemul de iernare și se acoperă bine cu podișorul.

„Hrana de completare a rezervelor are rolul de a stimula ouatul mătcii și a activității albinelor doici. Turtele administrate familiilor de albini trebuie să fie formate din pastă de zahăr pudră și miere și nu se va introduce în componența acestora polen, folosirea acestuia se recomandă în cantități mici numai după ce albinele au efectuat un zbor de curățire. Suplimentarea hranei se face în zilele mai călduroase când se administrează rame cu faguri cu miere”, a spus apicultorul.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților