[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce se ascunde în spatele frumoșilor nuferi de la Bardar
3 Noiembrie

Anul 2020 a fost unul dificil pentru gospodăria lui Gheorghe Luchița. Prima dată, timp de 8 ani, ferma de lalele și nuferi din satul Bardar, raionul Ialoveni, a avut un număr minim de vizitatori.

Contactat de reporterul CURENTUL, proprietarul a menționat că din cauza condițiilor pandemice, în acest an a fost interzis accesul liber pe teritoriul bălții.

„Încă de la începutul lui martie, am fost nevoiți să rupem toate boburile de lalele. Ulterior, ca să nu atragem atenția oamenilor, am încetat să facem postări și să fim activi pe rețelele de socializare. Politica noastră de activitate pe timp de pandemie era – cu câți mai puțini vizitatori, cu atât mai bine. Am implementat aceste restricții pentru a evita problemele cu organele legii”, a relatat el.

Florarul a mai adăugat că încă de la înființarea bălții, accesul pe teritoriul ei a fost unul liber, fără taxe de intrare.

„Vara aceasta însă s-au produs schimbări, după asocierea cu fundația „Donează pentru copii”. Astfel, permisiunea de a intra în spațiul privat deja o au doar persoanele care oferă 50 de lei sau mai mult”, spune el.

Potrivit sursei citate, activitatea gospodăriei a fost afectată nu doar de pandemie, dar și de condițiile climatice.

„În perioada când creșteau lalelele, pe teritoriul țării au fost înghețuri, motiv din care numărul florilor a scăzut semnificativ. Cele mai vulnerabile au fost narcisele, care n-au înflorit deloc”, a specificat Gheorghe Luchița.

Florarul speră că anul viitor va fi unul mai productiv. În acest sens, familia Luchița a început din luna octombrie să practice lucrările de plantare a bulbilor pe teren. În lunile următoare urmează să se planteze și în condiții de seră.

Doina Buruiană, stagiar

Inapoi la arhiva noutaților