[ X ]
Ce s-a decis la ședința Consiliului Suprem de Securitate
27 Aprilie
Potrivit Președintei, informațiile prezentate în cadrul ședinței de astăzi a CSS arată că situația este dramatică: conducerea CFM a dus întreprinderea conștient pe calea falimentului, prin scheme de corupție, achiziții trucate, acțiuni de fraudare și de sustragere în proporții deosebit de mari. Corupția și administrarea defectuoasă a întreprinderii sunt, totodată, cauza neplății salariilor angajaților.

„În timp ce un grup de hoți fură ani la rând întreprinderea CFM, aproape 7000 de oameni nu și-au primit salariile de mai bine de patru luni. În tot acest timp, când oamenii au ajuns să nu aibă cu ce-și întreține familiile, dosarele deschise stau în aer, iar buzunarele unora se umplu cu bani ilegali pe spatele cetățenilor”, a menționat președintele Maia Sandu în contextul discuției despre Calea Ferată.

Pentru a remedia situația la Calea Ferată din Moldova, membrii CSS au agreat câteva lucruri ce trebuie întreprinse urgent, și anume:

  • Agenția Proprietății Publice (APP) să prezinte CSS, în termen de zece zile, un plan operativ pentru remedierea situației la întreprindere, care să prevadă inclusiv acțiuni de reeșalonare a datoriilor și prioritizarea plăților salariilor.
  • Guvernul să identifice în regim de urgență surse pentru plata salariilor angajaților.
  • Guvernul (APP) să suspende contractele de muncă cu administrația CFM, în special cu directorul interimar al CFM, Adrian Onceanu, reieșind din performanța proastă și managementul defectuos din ultima perioadă.
  • Agenția Proprietății Publice să organizeze un concurs transparent și corect pentru selectarea noului director general al CFM.
  • CNA să se autosesizeze și să întreprindă măsurile necesare pentru investigarea activității fostei și actualei conduceri a CFM sub aspect de corupție; Procuratura Generală să accelereze urmărirea penală în cadrul dosarelor deschise pe aceste fraude.
  • CFM să implementeze imediat recomandările Curții de Conturi făcute încă prin decizia din 17 decembrie 2020.
Inapoi la arhiva noutaților