[ X ]
Ce riscuri planează asupra culturilor agricole din cauza tempereturilor înalte și lipsa zăpezii? Răspunsul specialistului de la Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului!
20 Ianuarie

Iarna anormală din acest an pune pe gânduri fermierii, totuși nu ar trebui să-și facă mari griji.

Contactat de reporterul CURENTUL, șeful Direcției Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Șarban a spus că producătorii agricoli nu trebuie să aibă temeri în legătură cu pierderea recoltei în acest an, afară nu se înregistrează temperaturi critice, plantele de află în faza de dezvoltare, dar totul depinde de cum vor evolua temperaturile pe parcurs.

„La momentul de față nu avem o situație care ar trebui să ne îngrijoreze destul de tare referitor la pierderea recoltei în acest an. O mare parte din semănăturile de toamnă sunt în stare bună, o parte într-o stare satisfăcătoare și la o mică parte a fost evaluată o stare rea, dar temperaturile ridicate înregistrate în ultima perioadă nu pot influența în mod negativ culturile de toamnă. Totuși, cel mai important factor care influențează în mod negativ creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă este insuficiența de umiditate în sol, deoarece în anul 2019 am avut parte de condiții secetoase și aceste au influențat într-un anumit mod semănarea culturilor de toamnă și anume ceea ce ține de prelucrarea terenurilor, care a fost imposibilă în multe gospodării” , a spus Vasile Șarban.

Potrivit reprezentantului ministerului, semințele care au fost semănate în toamnă au nimerit într-un pat de germinare uscat, acestea nu au răsărit uniform în unele câmpuri, iar în altele aceste semănături au răsărit pe măsură ce în sol s-a acumulat o anumită cantitate de umiditate provenită din mai multe precipitații sau chiar din căderea precipitațiilor sub formă de negură.

„Acum culturile de toamnă de află în faza de plină dezvoltare, dar un factor ce ar afecta dezvoltarea acestora în continuare ar fi scăderea bruscă a temperaturilor. Presupunem că, dacă termometrele ar înregistra brusc temperaturi scăzute cu valori cuprinse între -15 și -16 °C, atunci plantațiile ar putea fi puternic afectate, deoarece ele nu sunt pregătite pentru o asemenea schimbare”, susține specialistul.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii le sugerează producătorilor agricoli să monitorizeze situația din câmpurile pe care le au în gestiune, să determine care este gradul de răsărire, care este starea fitosanitară a culturilor de toamnă, să verifice care este starea fiziologică a acestora. Aceștia sunt îndemnați să pregătească pentru primăvară alte semințe pentru a efectua însămânțarea dublă pe câmpurile semănate în această toamnă dacă este cazul sau pentru a reînsămânța o altă cultură .

„Producătorii agricoli trebuie să atragă mare atenție și culturilor premergătoare care au fost, pentru că dacă noi avem acum în jur de 320 mii de hectare semănate cu grâu de toamnă , majoritatea acestor suprafețe au fost însămânțate după floarea soarelui, deci dacă noi întoarcem semănăturile și semănăm o altă cultură floarea soarelui este exclusă în acest caz”, susține Șarban.

De asemenea, producătorii agricoli ar trebui să țină cont și de eventualele cheltuieli suplimentare care ar putea să apară la procurarea fertilizanților, ierbicidelor, insecticidelor sau fungicidelor, deoarece ca urmare a înregistrării temperaturilor ridicate anormale în sezonul de iarnă există riscul ca în primăvară aceștia să se confrunte cu o dezvoltare mai avansată a buruienilor, a bolilor și inclusiv a dăunătorilor, pentru că adulții dăunătorilor care sunt acum în perioada de iernare ar putea să aibă mai multe cicluri de dezvoltare și aceasta ar putea începe mult mai devreme decât de obicei.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților