[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce reprezintă Biroul de Investigare a Accidentelor și Incidentelor în Transporturi, care va fi creat
15 Februarie

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, în ședința de ieri a Parlamentului, proiectul de lege privind crearea Biroului de Investigare a Accidentelor și Incidentelor în Transporturi, transmite CURENTUL.

Potrivit proiectului, Biroul de Investigare a Accidentelor și Incidentelor în Transporturi este o autoritate administrativă centrală, aflată în subordinea Guvernului, desemnată să organizeze investigația tehnică privind siguranța evenimentelor în transport în scopul determinării cauzelor și circumstanțelor în care s-au produs acestea și de a emite recomandări de siguranță.

În realizarea investigațiilor privind siguranța, Biroul nu solicită și nici nu acceptă instrucțiuni de la nicio parte externă și are autoritate absolută în ceea ce privește realizarea investigațiilor privind siguranța.

Directorul general și directorii adjuncți ai Biroului sunt numiți și eliberați din funcție de către Guvern.

Investigatorii din cadrul Biroului primesc legitimație de investigator cu valabilitate de 3 ani.

Candidații la funcția de investigator și investigator-șef trebuie să aibă studii superioare și experiență de lucru în domeniul care constituie obiect al investigației.

Activitatea Biroului se finanțează de la bugetul de stat în limitele alocațiilor bugetare aprobate prin legea bugetară anuală.

În termen de 10 zile de la începerea investigației privind producerea unui eveniment în transporturi, Biroul elaborează un raport preliminar.

Biroul face public raportul final în cel mai scurt timp și, dacă este posibil, în termen de 12 luni de la data producerii evenimentului, inclusiv recomandările de siguranță. În cazul în care raportul final nu poate fi publicat în termen de 12 luni, publică o declarație intermediară cel puțin la fiecare comemorare a evenimentului, în care oferă detalii cu privire la stadiul investigației și la eventualele probleme ridicate în domeniul siguranței.

Autorul proiectului este Guvernul Republicii Moldova și a primit avizul Comisiei economie, buget și finanțe, Comisiei politice externe și integrare europeană, avizul CNA, Comisiei agricultură și industrie alimentară, Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică și direcției juridice a Parlamentului.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților