Președintele ales al R. Moldova, Igor Dodon susține că după ce va fi învestit în funcție la 23 decembrie, va începe procesul de retragere a cetățeniei R. Moldova, acordată fostului președinte al României. Pe de altă parte, Traian Băsescu susține că dacă Dodon va face acest lucru, îl va acționa în judecată. Trebuie spus că, fostul lider de la Cotroceni a depus jurământul pentru obținerea cetățeniei la începutul lunii noiembrie, iar la 13 noiembrie, a mers la Ambasada R. Moldova de la București unde și-a dat votul la scrutinul prezidențial, pentru candidatul pro-european, Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, precizând că a votat ”pentru drumul R. Moldova spre Europa, pentru o țară a valorilor și nu o țară a oligarhilor”.
Potrivit art. 23 al legii nr. 1.024, „cetăţenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret prezidențial persoanei care: a dobândit cetăţenia Republicii Moldova în mod fraudulos, prin informaţie falsă sau prin ascunderea unui fapt pertinent, s-a înrolat benevol în forţe armate străine sau a săvârşit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esenţiale statului”.
Cererea de obținere a cetățeniei Republicii Moldova a fost depusă de către fostul președinte al României și soția sa, la 10 martie 2016. ”Solicitanții au făcut referire la art. 24, alin 2 din Legea cetățeniei Republicii Moldova care statuează că în interesele republicii și în cazuri excepționale, cetățenii unor alte state pot deveni și cetățeni ai Republicii Moldova, prin decret al Președintelui Republicii Moldova”.
Pro-rusul Igor Dodon susține însă că în cazul lui Traian Băsescu, atunci când au fost depuse actele pentru obținerea cetățeniei R. Moldova, a fost încălcată procedura. Dodon, totuși, a precizat că dacă fostul lider de la Cotroceni va dori să obțină din nou cetățenia, va trebui să adreseze o nouă cerere în acest sens, care va fi examinată ulterior. În timpul campaniei electorale, socialistul declara că susține statalitatea R. Moldova, iar Băsescu va pierde cetățenia pe care nu o merită.
Traian Băsescu nu a comentat recentele afirmații ale lui Dodon. El a subliniat pentru Gândul că „nu are de ce să o facă în contextul în care Dodon încă nu a fost învestit în funcţia de preşedinte”. „Deocamdată el dă târcoale pe acolo, pe la palatul prezidenţial. Când o să fie, o să reacţionez”, a spus Băsescu.
La 3 noiembrie, când a depus jurământul pentru a obține cetățenia R. Moldova, Traian Băsescu spunea că este mândru că și și-a îndeplinit visul de a avea ”cetățenie valabilă pe tot teritoriul de la frontiera de Vest până la Nistru şi puţin dincolo de Nistru”.”Un moment pe care eu şi Maria nu o să îl uităm niciodată, un moment de care fiicele mele sunt mândre, un moment de povestit nepoţilor”. Pentru prima ca și cetățean al R. Moldova, Traian Băsescu a fost la Chișinău, la 26 noiembrie, la o întâlnire electorală.
La scrutinul parlamentar din România din 11 decembrie, aproape 20 de mii de moldoveni cu cetățenie română (peste 60 la sută) au votat pentru Partidul Mișcarea Populară a lui Traian Băsescu.
Vitalie Vovc, editorialist la portalul deschide.md spune la RFI că dintre toţi politicienii României, ”Traian Băsescu pare să fie acela care beneficiază actualmente de un capital de simpatie cel mai important în Republica Moldova. În primul rând, numele său este asociat, justificat ori ba, cu simplificarea procedurii de redobândire a cetăţeniei româneşti. În al doilea rând, Băsescu este unicul politician de vârf din România care a cerut şi i s-a acordat cetăţenie moldovenească, act simbolic care valorează mult într-un spaţiu în care simbolurile contează enorm. Şi nu în ultimul rând vom menţiona şi calitatea discursului său, extrem de simplu, care exploatează coarda sentimentală a unioniştilor, un discurs în mare parte vid de conţinut şi oarecum desuet, dar drag alegătorilor din Republica Moldova, căci îi readuce în epoca ”Podurilor de flori”, o epocă plină de romantism şi de speranţe”, spune Vovc la RFI.
Igor Dodon a declarat că retragerea cetățeniei lui Băsescu va fi al doilea lucru de care se va ocupa, odată instalat în fotoliul de președinte. Președintele ales a promis, în timpul campaniei electorale că, primul decret pe care urmează să-l semneze, în calitate de şef de stat, se referă la miliardul furat. Mai exact, va anula prevederile care pun pe umerii cetăţenilor banii furaţi din cele trei bănci. De asemenea, Dodon promite să reia parteneriatul cu Rusia pentru ca produsele moldoveneşti să revină pe piaţa rusă. Noul preşedinte își propune, de asemenea, să lupte cu cei care îşi doresc unirea R. Moldova cu România şi spune că va insista ca istoria Moldovei să revină în şcoli. Totodată, Igor Dodon a insistat pe necesitatea neutralităţii Republicii Moldova, susţinând că trupele ruse vor pleca doar după rezolvarea conflictului din Transnistria şi că războiul a pornit de la unioniştii ca Maia Sandu.
La o zi după hotărârea Curții Constituționale prin care a fost validat mandatul președintelui, Igor Dodon a mers în nordul țării, unde a avut o întrevedere cu Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel și cu un sobor de preoți ai Episcopiei.”Una din prioritățile mele în funcția de Președintele al Republicii Moldova va fi păstrarea valorilor creștin-ortodoxe, care reprezintă fundamentul spiritual al statalității și identității noastre”, a scris fostul comunist, Igor Dodon, pe pagina sa de Facebook.
Președintele ales a avut deja și o întrevedere și cu ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola. Cei doi au avut o discuție constructivă, susține Dodon, și un schimb de opinii asupra stării de lucruri în relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, la fel ca și perspectivele de dezvoltare ale acestora.”Am primit cu plăcere felicitările personale cu privire la alegerea în funcția de președinte din partea oficialilor europeni, Donald Tusk, președintele Consiliului European și Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. Am primit o invitație de a vizita oficial Bruxellul în timpul apropiat și declar că a doua vizită oficială a mea în calitate de președinte al Republicii Moldova, o voi efectua la Bruxelles”, susține Dodon.
Sursa: rfi.ro