[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce pot eu face …?
2 August

Ce pot eu face ..?

Probabil toți am auzit sau am spus fraza „ce pot eu face?”.

Rostim sau auzim întrebarea asta când confruntăm probleme; ori când vorbim cu oameni care au plecat din Moldova, sau au intenția de a pleca.

Întrebarea “ce pot eu face?” parcă constată incapacitatea fiecăruia dintre noi de a influența mersul lucrurilor, și reflectă nivelul înalt de pesimism și neîncredere în societate. Dar, nu e chiar așa. Mai exact deloc nu-i așa.

Fiecare dintre noi, în parte, într-adevăr poate influența foarte puțin sau deloc mersul lucrurilor. Dar, când ne unim mai mulți, capacitatea noastră de a determina schimbări crește.

Cea mai mare problemă a noastră, a poporului Moldovei, nu e că am acumulat multe probleme mari și complexe. Că îmbătrânim ca populație. Că oamenii pleacă din țară cu zecile de mii. Că scade constant natalitatea la nivel național. Nici că Moldova trece printr-un proces dramatic de depopulare.

Astea toate sunt consecințe.

Cea mai mare problemă a noastră e dezbinarea profundă socială și polarizarea politică absolut excesivă.

Noi parcă am uitat că suntem cu toții cetățeni ai Moldovei, că suntem un popor, că avem aceleași drepturi și libertăți și că trebuie să învățăm să conviețuim diferiți cum suntem.

Nu doar noi suntem diferiți și nu doar noi trebuie să învățăm să conviețuim. Exact așa diferiți sunt oamenii în toate țările lumii și sarcina conviețuirii stă în fața la toți. Și dacă noi suntem mai puțin de 3 milioane, în multe țări conviețuiesc zeci și sute de milioane. În 2 țări numărul a trecut de 1.4 miliarde!

Capacitatea de a conviețui și de a coopera eficient determină nivelul de bunăstare socială, nivelul de competitivitate a economiei naționale și capacitatea țărilor de a parcurge situațiile de criză cu pierderi minime.

Și în fața noastră – a poporului Moldovei – tot stă această sarcină.

“Ce pot eu face?” trebuie înțeles “ce putem noi face?”.

Trebuie să învățăm să conviețuim și să cooperăm eficient.

Pentru asta trebuie să învățăm să identificăm priorități care ne unesc, și să renunțăm la subiecte care ne dezbină și generează dezbateri obositoare. Ori măcar să le amânăm pentru timpurile mai bune. Ne unesc toate problemele mari ale timpului. Plecarea oamenilor și căderea natalității, îmbătrânirea și depopularea, creșterea deficitului de cont curent și a sărăciei, deficitul de atractivități investiționale și exodul capitalului din Moldova. Un plan de soluționare și tratare a acestor probleme ne-ar putea uni. Un plan care majoritatea îl înțelegem și îl acceptăm. Un plan care nu arată ca un mesaj politic electoral, care avantajează o parte a societății și dezavantajează alta.

Orice problemă creată de om poate fi soluționată de om.

Problemele noastre le-am născut noi și tot noi urmează să le rezolvăm.

Vadim Ceban,

președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz”

Inapoi la arhiva noutaților