[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce organizează Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de Ziua Națională a Portului Popular
24 Iunie

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în colaborare cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial și reprezentanții instituțiilor de cultură din raionale Călărași, Edineț, Fălești, Leova, Rezina, Ungheni și mun. Bălți organizează un șir de evenimente dedicate celei de-a V-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular, transmite CURENTUL.

Principalele obiective ale organizatorilor sunt valorificarea costumului autentic popular, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, dar și promovarea tehnicilor de confecționare a costumului pe plan naţional şi internaţional.

Astfel, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN) în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău organizează în perioada 24 iunie – 04 iulie concursul celor mai autentice și reprezentative ii și cămăși românești din Basarabia create în ultimii ani. Rezultatele concursului vor fi făcute publice pe data de 4 iulie.

De asemenea, MNEIN în perioada 26 iunie-31 iulie pune la dispoziția publicului expoziția „Costumul popular – element de identitate culturală”, care va conține 14 costume de nuntă, de sărbătoare și cotidiene, din zona Basarabiei și Bucovinei. Oaspeți de onoare ai expoziției vor fi costumele din colecțiile personale ale interpreților de muzică populară – Maria Iliuț, Nicolae Gribincea, Mariana Dobzeu, Ioana Căpraru, precum și a membrilor comunității „Șezătoarea Basarabia”.

Pentru copii, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală organizează un concurs de fotografie cu genericul „De la străbuni lăsat!”. Scopul concursului este de a promova tradiția portului popular din toată țara. Participanții la concurs pot trimite, până pe data de 26 iunie, fotografii realizate de copii cu vârsta de până la 15 ani, îmbrăcați în costum tradițional autentic, însoțite de informații despre istoria costumului.

Secția Cultură și Turism Ungheni organizează în perioada 22-28 iunie un itinerar virtual în 7 localități unghenene pentru a cunoaște portul popular local sub genericul „Heptagonul Portului Popular”.

Secția Cultură Edineț în colaborare cu instituțiile de cultură din raion desfășoară în mediul online trei proiecte de promovare a portului popular și anume: „Costumul tradițional de la origini”, „Meșterii populari ai raionului: creatori ai iei și ai costumului național” și „Ia în chip și emoții”.

Secția Cultură și Turism Fălești invită publicul spectator să vizioneze Festivalul online de artă populară „Din zestrea Neamului” în cadrul căruia meșterii artizani din raion își vor prezenta lucrările din diverse domenii ale artei populare: broderie artistică, crestarea tradițională a lemnului, textile tradiționale, icoane și pictură populară, măști, podoabe etc.

Secția de Cultură Rezina în colaborare cu bibliotecile publice din raion organizează expoziția de carte și publicații „Tezaur istoric – portul popular. Ziua Universală a Iei”.

Muzeul de Istorie și Etnografie Leova organizează un șir de evenimente online, care pot fi urmărite pe pagina de Facebook a instituției: expoziția de fotografii din colecțiile muzeului cu genericul „Moștenit-am din bătrâni”, un recital de poezie și cântece susținut de cercul „Luceafărul” al Casei de Cultură a or. Leova, prezentarea costumului bulgăresc din s. Troița etc.

Direcția Cultură și Turism Călărași invită publicul să participe la promovarea costumului popular prin intermediul fotografiilor. Doritorii pot expedia fotografiile la adresa electronică: cultura@calarasi.md. Acestea vor fi postate pe pagina oficială a direcției.

Pinacoteca „Antioh Cantemir” din mun. Bălți inaugurează la 25 iunie, expoziția online „Opere cusute”.

Menționăm că „Ziua Națională a Portului Popular” a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului nr. 194 din 19.11.2015, la inițiativa Ministerului Culturii, fiind marcată în ultima duminică a lunii iunie.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților