[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce note merită miniștrii din Guvernul Filip și cine are cele mai mari șanse de a-și pierde azi fotoliul
18 Septembrie

Partidul Democrat a anunţat că astăzi vor fi făcute publice noile remanieri guvernamentale. De aceea, tribuna a decis să facă o scurtă evaluare (care reprezintă strict opinia membrilor redacţiei) referitor la cine din miniştri şi ce notă merită pentru prestaţia de până acum şi, respectiv, cine are cele mai mari şanse de a-şi pierde azi fotoliul.

Iurie Leancă, vicepremier pentru integrare europeană. Merită nota 4 din 10. El nu numai că nu a reuşit să îmbunătăţească relaţiile RM cu UE, ci, din contra, acestea au ajuns în cea mai proastă fază din toată istoria lor.

Cristina Lesnic, vicepremier responsabil de reintegrarea ţării. Merită nota 7 din 10. Unele schimbări în domeniul reintegrării ţării s-au înregistrat, dar, totuşi, acestea nu sunt de natură să influenţeze decisiv procesul de soluţionare a problemei transnistrene. Contează ce planuri legate de ea are guvernarea pentru perioada imediat următoare. Aceasta şi îi va decide soarta.

Chiril Gaburici, ministrul Economiei şi Infrastructurii. Surprinzător pentru mulţi, s-a acomodat destul de repede în noua funcţie şi dă senzaţia că se descurcă cu misiunea ce-i revine. Merită nota 8 din 10. Are şanse mari de a-şi păstra funcţia.

Octavian Armaşu, ministrul Finanţelor. Chiar dacă nu toate măsurile sale se bucură de popularitate, totuşi, pentru guvernare se pare că e omul potrivit la locul potrivit. Ar merita şi el o notă de 8. Dar, deoarece guvernarea ne-a deprins că „e cu surprize”, orice se poate întâmpla şi în cazul ministrului Armaşu.

Victoria Iftodi, ministrul Justiţiei. Merită nota 7 din 10, şi nu pentru că nu ar fi eficientă, ci pentru că probleme în justiţie sunt atât de multe, încât, oricât efort nu are depune, oricum rezultatul nu prea se vede. Viitorul ei în Guvern depinde de faptul dacă conducerea Executivului şi a PDM înţeleg cât de mult lucrează Victoria Iftodi pentru a remedia situaţia legată de „moştenirea” grea pe care a primit-o.

Tudor Ulianovschi, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Parcă e destul de activ, dar, totuşi, diplomaţia moldovenească demult nu a traversat o perioadă atât de proastă – relaţii tensionate practic cu toţi: şi cu UE, şi cu Rusia, şi chiar despre relaţia cu SUA se poate de spus acelaşi lucru. Merită nota 7 din 10, iar „viitorul său guvernamental” e incert.

Alexandru Jizdan, ministrul Afacerilor Interne. Merită nota 8 din 10 măcar pentru faptul că, în sfârşit, a făcut ordine într-un sistem atât de complicat cum e cel de interne. Dar viitorul său e incert. Nu e exclus ca guvernarea să aibă cu totul alte planuri legate de el decât activitatea guvernamentală.

Eugen Sturza, ministrul Apărării. Surprinzător pentru mulţi, se descurcă destul de bine în această funcţie, chiar dacă nu e militar. Merită nota 8 din 10, dar viitorul său „guvernamental” e incert, măcar şi din simplul motiv că reprezintă alt partid decât PDM.

Monica Babuc, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Chiar dacă, după reforma Guvernului de anul trecut, i-au revenit şi domeniul Educaţiei, dar şi cel al Cercetării, Monica Babuc a rămas în continuare mai mult ministru al Culturii. Merită nota 6 din 10, dar, cel mai probabil, îşi va păstra funcţia pentru că beneficiază de sprijinul personal al lui Vlad Plahotniuc.

Svetlana Cebotari, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Merită nota 6 din 10. Dat fiind criticele dese ce răsună în ultimul timp în contextul situaţiei din domeniile pe care le administrează, are mari şanse de a-şi pierde funcţia.

Liviu Volconovici, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. Merită nota 5 din 10. Din păcate, nu prea a făcut faţă funcţiei, iar desele critici ce răsună în adresa sa în ultimul timp, inclusiv din partea Premierului Filip, ne duc la gândul că, cel mai probabil, va fi demis.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților