[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce măsuri întreprinde Guvernul pentru asigurarea egalității de gen? Declarația tranșantă a Premierului Filip!
13 Iunie

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Phumzile Mlambo-Ngcuka, Subsecretar general ONU, Director executiv UN Women. Oficialii au vorbit despre acțiunile întreprinse de Executiv în vederea recunoașterii și sporirii rolului femeilor în societate și despre obiectivele de realizat în acest sens, transmite CURENTUL.

Premierul a salutat vizita oficialului ONU la Chișinău și a subliniat că asigurarea egalității de gen se regăsește pe lista priorităților naționale de dezvoltare. Acest fapt este reflectat în Programul de activitate al Guvernului pentru perioada 2016-2018, în Strategia pentru asigurarea egalității de gen în Republica Moldova pentru anii 2016-2020, fiind promovată și Legea nr. 71 din 14 aprilie 2016, care prevede participarea femeilor la conducere, inclusiv în Parlament.

De asemenea, Republica Moldova este angajată în totalitate în procesul de identificare a obiectivelor de dezvoltare durabilă, o prioritate aparte având obiectivul nr. 5, care prevede asigurarea egalității de gen şi stabilirea țintelor și indicatorilor care urmează să fie adaptați la necesitățile țării noastre.

„Activitatea Guvernului pe acest segment este orientată mult mai larg, nu urmărim doar promovarea unor politici, iar problemele au rădăcini mult mai adânci și pornesc de la ceea ce se întâmplă în familie, de la percepțiile și prejudecățile care există în societate”, a menționat Premierul.

În această ordine de idei, șeful Executivului s-a referit la Strategia cu privire la prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței în familie, care este în prezent în proces de elaborare, la eforturile pentru concilierea vieții de familie cu activitatea profesională, oferirea mai multor oportunități pentru femei pe piața muncii și, pentru ca femeile să le poată valorifica – crearea serviciilor de îngrijire pentru copii. „Femeia trebuie să se simtă liberă și să nu aleagă între a-și face o carieră sau a-și îngriji copiii”, a afirmat Pavel Filip.

La rândul său, Phumzile Mlambo-Ngcuka a apreciat colaborarea dintre echipa UN Women Moldova, Executiv și societatea civilă și a exprimat susţinerea pentru implementarea strategiei de profil în Republica Moldova și în adaptarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. „Aspectele de care trebuie să avem grijă sunt protejarea Legii nr. 71 și a cadrului normativ relevant, ratificarea Convenției de la Istanbul pentru eliminarea inegalității de gen, precum și dezvoltarea serviciilor de îngrijire a copilului, care ar ajuta femeile să-și reconcilieze viața familială cu cea profesională”, a remarcat Directorul executiv UN Women.

La finalul întrevederii, Premierul a reiterat deschiderea Guvernului pentru continuarea dialogului cu UN Women în realizarea măsurilor-cheie menite să sporească participarea femeilor în viața publică, expertiza și recomandările UN Women fiind prețioase în acest sens.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților