[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce mai fac zimbrii din Pădurea Domnească? 
1 Martie

Pe teritoriul Rezervației Pădurea Domnească se află unica crescătorie din Republica Moldova unde sunt crescuți și îngrijiți zimbrii. Pentru a afla cum au rezistat atât zimbrii maturi, cât și puii lor în timpul sezonului rece l-am contactat pe directorul rezervației, Valeriu Svisturn, informează CURENTUL. 

„În perioada rece a anului nu s-au înregistrat anumite schimbări majore în legătură cu zimbrii pe care-i avem pe teritoriul rezervației „Pădurea Domnească”. Animalele au rezistat foarte bine la temperaturile scăzute din acest sezon. Zimbrii maturi s-au adaptat temperaturilor scăzute în timpul iernii în țara noastră, fiindcă unii din ei se află în această rezervație mai bine de 10 ani. Dacă ne referim la puii de zimbru, aceștia nu au fost afectați de temperaturile reci, deoarece ei pot fi considerați deja maturi având vârsta de 3 și respectiv 5 ani”, spune el.

Fiind animale rumegătoare zimbrii sunt adaptați să fie alimentați cu o diversitate mare de plante. În rația de alimentație a zimbrului intră peste 100 de specii de plante câteva soiuri de arbori și arbuști.

Valeriu Svisturn afirmă că în perioada rece a anului aceste animale sunt hrănite cu fân de pădure care este adunat în timpul verii. Potrivit lui, în regimul de alimentare se mai adaugă un anumit procent de sare și unele furaje de origine lemnoasă care nu reprezintă decât  un supliment.

Luând în considerare faptul că zimbrul face parte dintr-o specie de animale sălbatice din subfamilia bovinalelor  (bovinelor) cu o greutate de la 350 kg până la 1200 kg l-am întrebat pe director dacă sunt necesare unele resurse financiare pentru a achiziționa hrana destinată pentru aprovizionarea familiilor de zimbri în timpul iernii.

„Pentru a alimenta familiile de zimbri de pe teritoriul rezervației  este necesară doar procurarea sării și a unor furaje ce reprezintă doar niște suplimente alimentare. Restul furajelor sunt adunate și puse la păstrare încă din  timpul verii și al toamnei pentru sezonul rece al anului”,a declarat Valeriu Svisturn.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților