Dezvoltarea localităților din Ungheni, dar și problemele locale, au fost abordate în cadrul întâlnirii Prim-ministrului Natalia Gavrilița cu peste 30 de primari din raion, transmite CURENTUL.
În discuții, Natalia Gavrilița a subliniat că grantul nerambursabil de 100 milioane de euro, oferit de România, va fi utilizat în mare parte pentru implementarea proiectelor în localități.
„Vom orienta în continuare fonduri externe pentru dezvoltarea localităților. Guvernul lucrează și la elaborarea unor mecanisme prin care toate primăriile să poată accesa fonduri pentru dezvoltare locală. Acestea vor permite, inclusiv, dezvoltarea unor proiecte care să poată implica 2-3 primării concomitent, soluționând problemele comune, cum ar accesul la apă și canalizare, de exemplu”, a spus prim-ministra.
Șefa cabinetului de miniștri a mai menționat că, deși Guvernul a avut de soluționat mai multe crize concomitent, se lucrează și la procesul de planificare strategică – politicile de interes major, cum ar fi politica fiscală, salarizarea în serviciul public și bugetul pentru anul viitor, vor fi consultate pe larg. „Vă îndemn să fiți activi și să elaborăm împreună cele mai bune politici, cu impact major pentru dezvoltarea localităților, în beneficiul oamenilor”, a adăugat prim-ministra.
Pentru anul curent, raionul Ungheni va beneficia de circa 55,4 mil. de lei în Fondul Rutier, pentru reparația și întreținerea drumurilor. De asemenea, pe parcursul anului, din surse externe, vor fi reabilitate drumul național Chişinău-Ungheni-Sculeni, pe o lungime de 22 de km, precum și drumul Pîrlița – Nisporeni, pe o lungime de 11 km.
Pentru finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, în perioada 2022-2024, sunt prevăzute circa 76 milioane de lei pentru două proiecte de alimentare cu apă în raionul Ungheni. De asemenea, Uniunea Europeană a asigurat finanțarea unor proiecte de alimentare cu apă în regiune, în valoare totală de 6,5 milioane Euro, ce prevăd reabilitarea a 12,4 km apeduct, construcția 5,4 km apeduct precum și 5,6 km rețele de canalizare. Tot în anul 2022, urmează a fi lansat un alt proiect important ce are ca scop sporirea eficienței energetice a Liceului „Mihai Eminescu” din Ungheni. De condiții mai bune de studii vor beneficia circa 1180 de elevi și 100 de angajați ai instituției de învățământ.
În luările lor de cuvânt, primarii din raionul Ungheni au abordat mai multe probleme, inclusiv necesitățile de aprovizionare cu apă și canalizare, demolarea clădirilor nefinisate, care se află în stare avariată, colectarea deșeurilor, înregistrarea bazinelor acvatice, utilizarea carierelor de nisip, transportul local etc. Mai mulți primari au semnalat probleme legate de executarea unor contracte de achiziții publice. Totodată, primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, a solicitat implicarea Guvernului în deschiderea unei unități de carabinieri, care să deservească întreaga regiune. Primarul orașului Cornești, Vera Buga, s-a referit la necesitatea finalizării urgente a construcției apeductului in localitate, care ar urma să asigure acces la apă potabilă pentru mai multe blocuri cu multe etaje, dar și pentru mai multe sate din vecinătate.
În încheiere, Natalia Gavrilița a mulțumit primarilor pentru discuțiile constructive și și-a exprimat încrederea că majoritatea problemelor semnalate în cadrul ședinței pot fi soluționate eficient cu implicarea Guvernului, inclusiv prin lucrul profesionist al Oficiilor Teritoriale ale Cancelariei de Stat, și a autorităților publice locale.
Cristina Pendea