[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce intervenții sunt necesare pentru a minimiza efectele COVID-19 asupra vieții
25 Martie

Impactul COVID-19 asupra Republicii Moldova, dar și ce intervenții pe termen scurt și mediu sunt necesare pentru a minimiza efectele a fost subiectul discuției în cadrul EU Debates Cafe organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, transmite CURENTUL.

În cadrul discuțiilor au participat mai mulți experți din domenii diverse de activitate și au explicat care sunt consecințele virusului asupra acestora.

Analistul politic, Dionis Cenușa a menționat că principala problemă din momentul izbucnirii virusului în țară a fost comunicarea Guvernului cu cetățenii.

„Din prima zi când a fost confirmat primul caz, autoritățile țării au încercat să adopte repede niște decizii care nu erau pregătite logic. Nu toate au avut repeziciunea necesară. R. Moldova este o țară care depinde de ceea ce se întâmplă în jur și când numărul cazurilor în Italia a început să crească, era clar că trebuie soluționată problema filtrării persoanerelor care revin în țară. Deciziile de a introduce măsuri serioase, de a verifica persoanele care se întorc din țările cu infecție nu a mers pe formatul care trebuie. După filtrare a intervenit aspectul de comunicare. Comunicarea cu cetățenii care trebuiau să se autoizoleze veniți de peste hotare nu a fost conform așteptărilor. A fost și o ignoranță a efectelor reale a acestei pandemii din partea cetățenilor. A existat o lacună de comunicare”, a spus Dionis Cenușa.

La rândul său, consilierul Prim-ministrului, Oleg Tofilat, a menționat că această criză este una mult mai profundă decât tot ce a fost până acum.

„Capacitatea sistemelor aeriene din Europa a scăzut. Avem doar 25% din cursele aeriene efectuate față de ceea ce era planificat. Trebuie să fim determinați și chibzuiți. Prima ce face Guvernul este a minimiza răspândirea pandemiei. Avem de lucru cu moldovenii repatriați. Aceștia trebuie triați. Trebuie să organizăm măsurile de restrângere și ca acestea să fie respectate. Avem de reformulat toată organizarea vieții în câteva săptămâni și acest lucru consumă multe resurse. Sunt și business-urile în impas”, a spus Oleg Tofilat.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților