[ X ]
Ce înseamnă în R. Moldova să fii în arest la domiciliu
14 Martie

La momentul de față, 35 de persoane se află în arest la domiciliu urmare a dosarelor inițiate de Centrul Național Anticorupție. Redacția CURENTUL a decis să afle mai exact ce înseamnă în R. Moldova să nu poți părăsi locuința.

Conform Codului de Procedură Penală, arestarea la domiciliu constă  în izolarea persoanei în locuinţa acestuia, cu stabilirea anumitor restricţii. De asemenea, bănuiții sunt limitați în convorbiri telefonice, recepţionarea şi expedierea corespondenţei şi utilizării altor mijloace de comunicare. De asemenea, ei nu pot primi oaspeți.

Persoana arestată la domiciliu poate fi supusă obligaţiilor: de a menţine în stare de funcţionare mijloacele electronice de control şi de a le purta permanent; de a răspunde la semnalele de control sau de a emite semnale telefonice de control, de a se prezenta personal la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată la timpul fixat.

Supravegherea executării arestării la domiciliu se efectuează de către organul învestit cu asemenea atribuţii.

În caz de nerespectare de către bănuit, învinuit, inculpat a restricţiilor şi obligaţiilor stabilite de către judecătorul de instrucţie sau instanţă, arestarea la domiciliu poate fi înlocuită cu arestarea preventivă de către instanţa de judecată din oficiu sau la demersul procurorului.

Totodată, Codul de Executare al R. Moldova prevede că, organul afacerilor interne face vizite la domiciliul prevenitului, duce discuţii cu prevenitul şi cu membrii familiei lui. Organul afacerilor interne verifică funcţionarea mijloacelor electronice de control şi asigură sechestrarea corespondenţei şi interceptarea comunicărilor.

În cazul în care prevenitul nu răspunde la apelurile telefonice de control, un reprezentant al organului afacerilor interne soseşte imediat la domiciliul prevenitului pentru verificarea cauzei. În cazul în care se depistează că mijloacele electronice de control, reţeaua telefonică sau aparatul de telefon sînt defectate, reprezentantul organului afacerilor interne ia măsurile necesare de înlăturare a acestor defecte, asigurînd supravegherea prevenitului. În aceste cazuri, precum şi în cazul în care se stabileşte că prevenitul a încercat să deterioreze intenţionat mijloacele electronice de control, reprezentantul organului afacerilor interne întocmeşte un proces-verbal, care se semnează de către prevenit.

Daca persoana aflată sub arest la domiciliu are nevoie să părăsească domiciliul în legătură cu circumstanţe personale excepţionale, ea adresează o cerere motivată judecătorului de instrucţie sau instanţei de judecată care a dispus măsura preventivă.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților