[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce-i plăcea democratului Sergiu Sîrbu să facă la vârsta de 5 ani
12 Octombrie

Deputatul democrat, Sergiu Sîrbu, constată că în Chișinău sunt multe probleme, iar una dintre cele mai neplăcute este lipsa curățeniei. În cadrul proiectului CURENTUL – „Chișinău – orașul meu”, deputatul ne-a povestit care este cea mai frumoasă amintire legată de Chișinău, ce locuri preferă, problemele orașului și ce ar schimba aici dacă ar avea posibilitatea.

Cea mai frumoasă amintire a deputatului este legată de actualul magazin „Gemenii”.

„Chișinău este locul meu de baştină. Eu m-am născut aicişi îl iubesc în pofida tuturor problemelor pe care le are. Am vizitat multe orașe din lume, dar oricum ar fi, ceva mă atrage înapoi în inima Moldovei. Nu mă pot lupta cu acest sentiment nostalgic personal.

Îmi aduc aminte o întâmplare din copilărie când la vârsta de vreo 5 ani adoram să frecventez magazinul „Lumea Copiilor” (actualmente Gemenii), unde se vindeau multe jucării. Chiar dacă atunci părinții nu-și permiteau să-mi procure prea multe jucării, pe mine mă atrăgea permanent acel loc. O dată chiar am scăpat din mâinile mamei prin centrul Chișinăului și m-am dus singurel la standul cu jucării. Mama speriată și stresată m-a căutat minute în șir până m-a găsit stând cuminte și privind la un camion de jucărie. Cred că acel colț de bulevard al Capitalei, care a rămas neschimbat după patru decenii, a rămas în amintirea acelui puşti de 5 ani”, spune Sergiu Sîrbu.

Locul preferat din oraș sunt „Porțile Orașului”.

„Am mai multe astfel de locuri. Dar pentru că am trăit aproape o viață în sectorul Botanica tot timpul am fost impresionat de Porțile Orașului. Este o frumoasă intrare în oraș, având şi parc și lac acolo. Deseori mergeam la scăldat în timp ce eram elev. Păcat că în prezent acea zonă este degradată. Chișinăul s-a mândrit dintotdeauna cu parcurile sale și zona verde. Astăzi, anume acest beneficiu ar trebui păstrat pentru viitor”, menționează Sergiu Sîrbu.

Deputatul menționează că orașul are astăzi multe probleme.

„Una dintre acestea, foarte importantă şi care trebuie rezolvată neapărat, este curăţenia. Chişinăul este un oraş neîngrijit. O spun locuitorii, dar o spun şi cei care vizitează oraşul nostru. Aici am o precizare: Primăria este, cu siguranţă, principalul vinovat pentru aspectul murdar al Capitalei. Dar ar trebui ca fiecare chişinăuean să aibă grijă să facă curat începând cu locul în care locuieşte şi până la locurile prin care trece. Ar trebui să învăţăm să nu aruncăm gunoi pe stradă, să nu poluăm, să nu stricăm spaţiile verzi, să nu construim haotic fără a respecta normele în domeniu.

Altă problemă este lipsa planului urbanistic general, fapt ce generează construcții haotice și va duce la pierderea centrului istoric. Acest lucru nu trebuie să fie admis.

Şi o altă problemă este lipsa unui management al traficului în Chişinău. Oraşul este câteodată blocat. Din nou, Primăria este principalul vinovat pentru că refuză să organizeze un management care să permită fluidizarea traficului în oraş”.

Dacă ar avea o baghetă magică, în regim de urgență Sergiu Sîrbu ar face curățenie și ar stopa construcțiile haotice.

„Chişinăul are un farmec aparte, care trebuie păstrat. Refuz să cred că ne pierdem oraşul, iar eu chiar voi propune colegilor din PDM să facem o campanie, care să implice inclusiv curăţenia. O să fie o adevărată baghetă fermecată pentru locuitorii Capitalei”, spune democratul.

Sergiu Sîrbu speră că până în 2021Chișinău va deveni o capitală europeană.

„Chişinău 2021 va fi o Capitală europeană, cu spaţii verzi generoase, cu iluminat public pe fiecare străduţă din fiecare cartier, cu locuri sigure de joacă pentru copii, cu oameni care zâmbesc şi se bucură de faptul că trăiesc într-un oraş în care siguranţa şi bunăstarea cetăţeanului sunt priorităţile autorităţilor locale”, a spus Sergiu Sîrbu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților