[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce i-a spus Igor Dodon consilierului Președintelui SUA pentru securitate națională
29 August

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut astăzi, o întrevedere cu John Bolton, consilier al Președintelui SUA pentru securitate națională, care se află într-o vizită în Republica Moldova, informează CURENTUL.

După cum informează TRIBUNA, într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a scris că, au discutat un spectru larg de chestiuni ce țin de relațiile bilaterale.

„Am constatat activizarea cooperării bilaterale după schimbarea pașnică a guvernării în luna iunie curent. În context, am fost unanimi în opinia privind importanța păstrării consensului intern și continuarea susținerii externe a majorității parlamentare și a Guvernului Republicii Moldova. Totodată, am apreciat pozitiv interesul major al conducerii SUA față de stabilirea unor contacte mai intensive cu țara noastră. În legătură cu aceasta, am reamintit despre vizita înalților oficiali ai Departamentului de Stat și ai Agenției Internaționale pentru Dezvoltare (USAID), ceea ce demonstrează începutul unei etape noi în dezvoltarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și SUA. În continuarea discuției cu dl Bolton, am exprimat gratitudine conducerii americane pentru sprijinul multilateral permanent acordat Republicii Moldova. În special, am menționat realizarea cu succes a proiectelor „Provocările Mileniului” și „Compact”, subliniind că Moldova mizează pe implementarea a noi programe de amploare”, a scris Dodon.

Potrivit lui, a subliniat faptul că Administrația Președintelui, în colaborare cu Parlamentul și Guvernul, vor promova și în continuare o politică externă echilibrată în vederea stabilirii unor relații pragmatice de parteneriat cu statele din Vest și din Est.

„În context, am menționat necesitatea reglementării pașnice a conflictului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova. Pe finalul dialogului, i-am comunicat oficialului american despre intenția de a rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale ONU, la New York, la finele lunii septembrie. În acest context, am subliniat faptul că Administrația Președintelui Republicii Moldova mizează pe organizarea unei întrevederi bilaterale cu reprezentanții conducerii SUA, la Washington sau New York”, a conchis Dodon.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților