[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce fac zimbrii din Pădurea Domnească? În fiecare săptămână sunt vizitați de veterinar
27 Februarie

Pe teritoriul Rezervației Pădurea Domnească din raionul Glodeni se află unica crescătorie de zimbri din Republica Moldova unde poate fi admirată familia celor cinci masculi și două femele. Pentru a afla cum au iernat în acest an zimbrii maturi și puii lor l-am contactat pe directorul crescătoriei de zimbri, Sergiu Movileanu, transmite CURENTUL.

„În perioada de iarnă nu au fost depistate schimbări majore în legătură cu zimbrii pe care-i avem pe teritoriul rezervației „Pădurea Domnească”. Animalele au iernat foarte bine, deoarece nu am avut înregistrate temperaturi foarte scăzute în acest sezon. Zimbrii s-au adaptat deja la schimbul brusc de temperaturi care predomină în timpul iernii în țara noastră, iar dacă am fi avut și temperaturi scăzute zimbrii nu ar fi avut nici o problemă, fiindcă zimbrii maturi sunt în țara de mai bine de 15 ani și sunt animale puternice care rezistă la frig și ger”, a spus Sergiu Movileanu.

Fiind animale rumegătoare zimbrii sunt adaptați să fie alimentați cu o diversitate mare de plante. În rația de alimentație a zimbrului intră peste 100 de specii de plante câteva soiuri de arbori și arbuști.

Directorul crescătoriei a mai spus că în sezonul de iarnă zimbrii au fost hrăniți cu fân de pădure. Potrivit lui, în fiecare săptămână familia de zimbri este vizitată de medicul veterinar care întocmește regimul de alimentare și în perioada de iarnă pe lângă cantitatea zilnică de fân in regimul alimentar se mai adaugă un anumit procent de sare și unele furaje de origine lemnoasă care nu reprezintă decât un supliment alimentar.

Întrebat de reporterul nostru dacă în familia de zimbri au apărut membri noi, directorul crescătoriei de zimbri speră ca până la finele anului familia de zimbri să se mărească.

„La sfârșitul lunii octombrie 2019 am separat puii de zimbru de masculii maturi și într-o volieră au fost plasați o femelă și zimbrul cel bătrân, cum îl numim noi și sperăm ca până la finele anului să avem careva rezultate. De asemenea, avem o înțelegere de a face un schimb cu Belarus , doi masculi de zimbru din „Pădurea Domnească” pe două femele din rezervația belarusă „Nalobokski”. A fost stabilit că schimbul ar putea avea loc la sfârșitul anului 2019 sau începutul anului 2020, iar la moment procesul a fost stopat din cauza pestei porcine care a fost depistată în luna ianuarie curent pe teritoriul rezervației „Pădurea Domnească”. Depunem toate eforturile ca să împiedicăm răspândirea pestei porcine în mai multe localități și sperăm că după aplanarea situației vom realiza și schimbul de femele cu rezervația belarusă”, a spus Sergiu Movileanu.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților