Seceta hidrologică este un fenomen hidrologic generat de factorii meteorologici și se atestă în bazine și sub-bazine acvatice, unde timp îndelungat se înregistrează temperaturi ridicate și precipitații scăzute.
Seceta hidrologică NU TREBUIE confundată cu seceta agrometeorologică
Secetă agrometeorologică se referă la rezervele de apă în sol, fapt care afectează direct vegetația și, în special, culturile agricole, atunci când se atestă. Cât ține de cea hidrologică, fenomenul este caracteristic perioadelor în care precipitaţiile lipsesc sau cad în cantități mici, încât râurile nu sunt alimentate direct cu ape pluviale.
Când putem spune că avem secetă hidrologică?
Atunci când observațiile hidrologice din teritoriu au caracter persistent, indicând valori caracteristice secetei hidrologice, Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova emite un cod cromatic în acest sens. Condițiile de anunțare a codului cromatic cu referință la teritoriul afectat sunt analogice pentru toate tipurile de coduri cromatice şi pentru bazinele hidrografice.Codul galben de secetă hidrologică se anunță în cazul când debitul apei în râuri atinge cote de 50% şi mai joase din norma multianuală, pe o durată de 5-7 zile. Atunci când seceta hidrologică se manifestă pe 80% din suprafaţa ţării, se anunţă seceta hidrologică pe întreg teritoriul ţării.Сodul portocaliu de seceta hidrologică se emite în cazul în care debitul apei în râuri, pe o durată de 5-7 zile, atinge cote de 30% şi mai joase din media multianuală.
Ce consecințe are seceta hidrologică?
Rezultatul secetelor hidrologice are efect de ,,domino” care generează pagube directe și indirecte în domeniile economiei, societății și mediului.Mai mult, seceta hidrologică determină reducerea efectivelor de animale, scăderea producţiei de energie electrică în hidrocentrale, disfuncţii în alimentarea cu apă a localităţilor și irigație etc.Din punct de vedere social, seceta declanșează sărăcia, în special în rândul populaţiei rurale. Acest fapt se explică prin interdependența venitului și bunăstării familiilor de la sate de prelucrarea pământurilor și strângerea roadei. Crizele de produse, mână la mână cu cele financiare, afectează la început familiile, comunitatea, apoi, prin extindere, se manifestă în amploare la nivel regional sau naţional.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova amintește că seceta hidrologică atestată în perioada 3 – 10 august 2020 este cauzată de evoluția anormală a condițiilor hidrometeorologice, în primul rând de cantitatea insuficientă de precipitații, sub media multianuală, însoțită de temperaturile ridicate înregistrate la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august.